torstai 26. lokakuuta 2017

Parin päivän visiitti Arktiseen biotalouteen

kuva: Sini Metsälä.
Meillä agrologeilla Lapin AMK:ssa on käynnissä opintokokonaisuus maaseudun kehittämisestä ja neuvonnasta, minkä vuoksi päädyin pariksi päiväksi harjoittelemaan Lapin liiton Arktinen biotalous -hankkeen pariin ja seuraamaan, mitä Johanna Asialan sekä Tanja Häyrysen työnkuvaan sisältyy Lapin liiton hanketyössä ja maaseutuklusterin toiminnassa.

Kahteen päivään sisältyikin paljon kaikenlaista. Ensimmäinen päivä oli kokonaan toimistopäivä, joita kuitenkaan kuuleman mukaan ei ole tytöillä kovinkaan usein. Päivä alkoi energianeuvontaan liittyvällä verkkokoulutuksella. Iltapäivästä minut laitettiinkin sitten itsenäisesti hommiin. Kirjoitin tässä uutiskirjeessä julkaistun Kolarin uusia hirsikouluja käsittelevän jutun. Tehtävä olikin mukava ja sopiva tällaiselle aloittelijalle näin alkuun.

kuva: Sini Metsälä
Toiseen päivään Lapin liitolla mahtuikin kaikenlaista. Oli taas kirjoittamista sekä sosiaalisen median päivittämistä, Skype-palaveri uuteen energiahankeaihioon liittyen sekä muita kokousten ja tapaamisten sopimisia. Pääsinpä lopuksi mukaan vielä Lapin liiton henkilöstökokoukseen eli turpakäräjille. Turpakäräjillä sain kuulla ajankohtaisista asioista itseä kiinnostaviin aiheisiin kuten maakuntauudistukseen liittyen sekä hankkeista, joita on meneillään.

Nämä pari päivää Arktisen biotalouden mukana olivat erittäin mielenkiintoisia ja hyödyllisiä näin agrologin näkökulmasta katsellen. Biotalouden parissa työskenteleminen sisältää hyvin monipuolisesti erilaisia aihealueita, kiinnostavia työtehtäviä, hankkeita ja haasteita. Voisin hyvinkin vakavasti harkita tekeväni tällaista työtä tulevaisuudessa ammatikseni.

Kirjoittaja: Sini Metsälä, 3. vuoden agrologiopiskelija, Lapin amk

kuva: Sini Metsälä

Sinin jutun ja paljon muutakin löydät Arktisen biotalouden 5. uutiskirjeestä TÄÄLTÄ! 

Iissä tehdään Euroopan parasta ilmastotyötä - tästä mallia Lappiin!

Ilmastonmuutos on aihe, joka koskettaa meitä jokaista, ja jonka estämiseksi meidän jokaisen tulisi tehdä töitä. Euroopan tasolla varsin esimerkillistä ilmastotyötä harjoitetaan pienessä ja piskuisessa Iin kunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla.


Iin kunta voitti 10.10.2017 Innohiili - Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -hankkeellaan Euroopan komission RegioStars 2017 -kilpailun ilmastonmuutos-kategorian. Iin kunta oli mukana kilpailemassa sellaisia tunnettuja kaupunkeja ja alueita kuin Pariisia, Torinoa, Toscanaa ja Tallinnaa vastaan, joten voittoa voidaan pitää erittäin merkittävänä saavutuksena - onpa kilpailua kutsuttu jopa "hankemaailman Oscariksi"!

Iin kunta on viime vuosina ansiokkaasti tehnyt töitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja tämä työ on nyt laajasti tunnustettu eurooppalaisella tasolla. Iin kunta on onnistunut vähentämään hiilidioksidipäästönsä puoleen vuoden 2007 tasolta ja vuoteen 2020 mennessä tavoite on vähentää päästöjä 80 % verrattuna vuoteen 2007.

kuva: Lapin materiaalipankki
Tulokset on saavutettu Iissä lopulta yksinkertaisin menetelmin ja pienin askelein. Esimerkiksi öljylämmitteiset kunnan kiinteistöt on muutettu Iissä maalämpöön tai biolämmitykseen, lisäksi kunnan tiloista on sammutettu pois turhia valoja lisäämästä sähkönkulutusta. Kuntaan on myös hankittu sähköautoja ja julkiseen liikenteeseen on tulossa uusia innovatiivisia kokeiluita, jotka pohjautuvat kuntalaisten näkemyksiin.

Innohiili-hankkeessa on tunnistettu erilaisia pullonkauloja liittyen vähähiilisyyteen ja lähdetty ratkomaan niitä rohkeasti. Päästövähennysten lisäksi tuloksina saadaan taloudellisia säästöjä sekä asiakaslähtöisiä palveluita, kun kuntalaiset otetaan aktiivisesti mukaan kehittämään mm. kuntakeskuksen asemakaavaa. Ongelmia ratkotaan Iissä myös sillä mentaliteetilla, että ratkaisuja voidaan monistaa myöhemmin muihin pieniin kuntiin EU:n alueella - myös Lappiin!

kuva: Lapin materiaalipankki 

Tällaisesta esimerkillisestä ja etukenossa ilmastovaatimuksiin suhtautuvasta toiminnasta on syytä olla koko Pohjois-Suomen tasolla ylpeä. Lisäksi voimme Lapissa lähteä rohkeasti parastamaan tätä ideaa omiin olosuhteisiin sopivaksi.


Käy kurkkaamassa Innohiilen esittelyvideo täältä!


maanantai 23. lokakuuta 2017

Elintarvikeohjelman jalkauttamisen teemapäivän kooste


Muistuuko mieleen vielä 26. syyskuuta pidetty Lapin elintarvikeohjelman jalkauttamisen teemapäivä? Mitähän sitä tulikaan luvattua seuraaviksi askeleiksi...

Käy virkistämässä muistiasi TÄÄLLÄ! Teemapäivän fasilitoijat ovat tehneet yhteenvedon omasta näkökulmastaan, joka kannattaa lukaista läpi, vaikket teemapäivään olisi päässytkään. Samalla voit peilata omia ja muiden tekoja ja tavoitteita.

kuva: Lapin materiaalipankki
Tästä jatkukoon Lapin elintarvikeohjelman jalkauttaminen! Arktinen biotalous ja maaseutuklusteri lähtevät jälleen tien päälle kertomaan ohjelmasta, kun kyläkiertueen seuraavana pysäkkinä on Pellon Sirkkakoski 20.11. Lisäksi olemme esillä 6.11. Maaseudun ajankohtaisia asioita -kuntalaispäivässä Ylitorniolla ja 23.11. Ranuan elinvoimaa ja energiaa -päivässä.





Muista myös Lapin energiaohjelman vastaava jalkauttamisen teemapäivä 28.11.! Tiedotamme tämän päivän aikataulusta ja pitopaikasta myöhemmin.

perjantai 20. lokakuuta 2017

Kalenterit auki - biotalouden huippukokous tammikuussa!


No nyt on jotain mitä odottaa! Tammikuun 19. päivä vietetään biotalouden huippukokouspäivää, joka toimii samalla Arktinen biotalous -hankkeen päätösseminaarina. Päivä kokoaa yhteen Rovaniemelle biotalousalan asiantuntijoita laidasta laitaan. Mukana on muun muassa:

  • Yrittäjiä kaikista biotalouden teemoista. Yrittäjät voivat tulla tapahtumaan kuulemaan biotalousalan uusimmat kuulumiset, tutustumaan tarkemmin maaseutuklusterin toimintaan ja liittymään siihen mukaan, esittelemään tuotteitaan ja verkostoitumaan tärkeiden toimijoiden kanssa.
  • Kehittäjiä, jotka voivat löytää uusia innovatiivisia kehityssuuntia tämän huippukokouksen kautta. Samalla he voivat oppia, mitä tukea he saavat maaseutuklusterilta omaan työhönsä.
  • Rahoittajia, jotka voivat huippukokouksen kautta nähdä kaikki ne mahdollisuudet, jotka ovat vielä ottamatta hyötykäyttöön Lapissa biotalouden osalta.
  • Koulutuksen edustajia. Niin opettajat kuin oppilaatkin tarvitsevat uusinta tietoa biotalousalasta ja Lapin laajoista mahdollisuuksista. 
  • Tutkijoita, jotka voivat huippukokouksessa verkostoitua ja tuoda esille myös omaa osaamistaan. 
  • Päättäjiä, jotka tarvitsevat tietoa esimerkiksi yrittäjien kohtaamista pullonkauloista päätöksenteon tueksi. 
  • Kaikkia muitakin biotaloudesta kiinnostuneita, jotka haluavat oppia uutta!

Tätä päivää ei siis missään nimessä kannata ohittaa, vaan se tulee laittaa jo nyt kalenteriin ylös! Käy ilmoittautumassa mukaan huippukokoukseen täällä.

Ohjelman ja ennakkomateriaalit löydät TÄÄLTÄ!

kuva: Lapin materiaalipankki

tiistai 3. lokakuuta 2017

Arktisessa biotaloudessa kuhisee

kuva: Lapin materiaalipankki
kuva: LapinAMKBio, Instagram
Syksy on ollut vilkasta aikaa Arktiselle biotaloudelle ja maaseutuklusterille. Muutaman viikon takaisen agrologiluennon lisäksi koulutusyhteistyö on syventynyt muutenkin. Keskiviikkona 27.9. kävimme kertomassa agrologien alumnipäivässä uusille opiskelijoille, mitä kaikkea valmistumisen jälkeen voi tehdä, miten tulevaan työuraan voi varautua sekä miten alkaa luoda jo opiskeluvaiheessa työllistymisen kannalta elintärkeitä verkostoja. Alumnipäivässä oli paikalla myös muita agrologeja ja päivän päätteeksi tuumittiinkin yhdessä, että tällaisia päiviä tarvitaan lisää, eikä vain vasta aloittaneille opiskelijoille, vaan myös erikoistumisharjoitteluun lähteville nuorille. 

kuva: Arktinen biotalous

Samalla viikolla Arktinen biotalous julkaisi myös kauan odotetun Lapin biotalouden hankejulkaisun, joka kokoaa yksiin kansiin kaikki biotalouden saralla koko Lapin maakunnassa vaikuttavat hankkeet. Julkaisun painopiste on hankkeiden konkreettisissa tavoitteissa ja toimissa sekä tulevaisuudessa: mistä ja miten voin saada hankkeen tuloksia käyttööni hankkeen päätyttyä? Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa läpi tämä verkkojulkaisu. Parhaat toimintamallit saa myös parastaa omaan käyttöön - otetaan rohkeasti oppia toisilta! Hankejulkaisun löydät verkosta TÄÄLTÄ



Lapin elintarvikeohjelman jalkauttamisen työpajapäivää vietettiin Napapiirillä Ravintola Rakkaassa tiistaina 26.9. Mukana oli koko joukko elintarvikealan kovia asiantuntijoita, yrittäjiä, kehittäjiä, rahoittajia ja opiskelijoita. Kaikkia yhdisti yksi teema: rakkaus lappilaisiin elintarvikkeisiin ja luonnontuotteisiin sekä halu kehittää alaa Lapissa. Päivän aikana saatettiin elintarvikeohjelmaa sanoista tekoihin. Jokainen osallistuja teki lupauksen seuraavasta askeleesta, jonka aikoo ottaa elintarvikeohjelman toimenpiteiden toteutuksessa. On ilo nähdä, että seuraavia askeleita on otettu jo. Tiiviin yhteenvedon päivän antimista kuten jalkauttamisen tavoista saamme loistavilta fasilitaattoreiltamme myöhemmin, ja tämä yhteenveto julkaistaan myös Biotalousuutiset-blogissa. 

kuva: Lapin materiaalipankki
Tällä hetkellä Arktisessa biotaloudessa työstetään kuumeisesti tulevaa jatkohanketta, jota haetaan ajalle 1.2.2018 - 31.12.2019. Jatkohankkeessa lähdetään hartiavoimin jalkauttamaan Lapin elintarvike- ja energiaohjelmaa sekä pian julkaistavaa Arktisen biotalouden kehittämisohjelmaa. Suunnitelmissa on mm. maakuntakierros kaikkiin Lapin kunnanvaltuustoihin, luentoja ja tietoiskuja opiskelijoille, parastamismatkoja Suomen sisällä ja kansainvälisellä tasolla sekä Lapin elintarvikealan brändin luomista. Kaikessa avaimena on tehokas ja avoin viestintä, johon tullaan myös jatkohankkeessa panostamaan. Uuden hankkeen lisäksi työn alla on Arktisen biotalouden kehittämisohjelma, joka julkaistaan marraskuussa 2017. Ohjelma tulee sisältämään kaikki hankkeen neljä teemaa visioineen ja toimenpiteineen: elintarvikkeet & luonnontuotteet, sininen biotalous, hajautettu uusiutuva energia sekä puurakentaminen. 

kuva: Arktinen biotalous

Syksy jatkuu vilkkaana myös tästä eteenpäin. Tässä hieman koottuna tulevia tapahtumia, jotka kannattaa merkata jo nyt ylös kalenteriin! Linkkien kautta saat lisätietoa kustakin tapahtumasta. 

4.10. klo 13 - 16 LuoLi-hankkeen päätösseminaari, Lapin elintarviketalo (Laajakaista 3), Rovaniemi
6.10. klo 9 - 16 ASE-maakuntakierros, Kemijärvi (Heralammen yritystalo & Keitele Group)
12.10. klo 10 - 16 Vastuulliset elintarvikehankinnat -työpaja, Lapin elintarviketalo, Rovaniemi
13.10. klo 17:30 - 18:30 Rovaniemen REKO-renkaan 7. jakelupäivä, Lapin elintarviketalo
26.10. klo 9 - 15:30 Lappari-hankkeen työpaja, teemana jatkojalostus, Loue, Tervola
2.11. Kestävän rakentamisen seminaari, Pilke (Ounasjoentie 6), Rovaniemi
6.11. Maaseudun ajankohtaisia asioita kuntalaispäivä, Ylitornio
14.-15.11. Hanke- ja viestintäkoulutus, Cumulus Pohjanhovi (Pohjanpuistikko 2), Rovaniemi
20.11. Bio- ja kiertotalouden kyläkiertue Sirkkakoskella, Pellossa
23.11. Ranuan elinvoimaa ja energiaa -päivä
28.11. Lapin hajautetun uusiutuvan energian ohjelman jalkauttamisen työpaja, Loue, Tervola
28.-30.11. Non-Timber Forest Products and Bioeconomy, Arktikum (Pohjoisranta 4), Rovaniemi

TAMMIKUU 2018: Biotalouden huippukokous!

Muistahan myös tulla mukaan Rovaniemen REKO-lähiruokarenkaan toimintaan mukaan, jos haluat tarjota itsellesi ja läheisillesi puhtaita, lappilaisia elintarvikkeita ja luonnontuotteita. Lähde sinäkin nostamaan lähiruuan kysyntää Lapissa vaikka heti 13.10., jolloin tapahtuu seuraava jakelu!

kuva: Arktinen biotalous