Missä opiskelijat näkevät itsensä valmistumisen jälkeen? |
Lapin amk:n biotalouspuoli (luonnonvara-alat) ovat siirtyneet ryminällä myös sosiaalisen median maailmaan. Toistaiseksi @LapinAMKBio on valloittanut Instagramin, Facebookin sekä Twitterin. Tulkaahan seuraamaan ja kertokaa opinnoistanne ja muista toimista AMK:ssa somessa tunnisteella #lapinamkbio!
Biotalouden konkretia teki vaikutuksen nuoriin. Harva pysähtyy ajattelemaan, kuinka lähelle tavallista arkea biotalous oikeastaan tulee. Kyse voi olla siitä, millaisia kuluttajavalintoja teet lähikauppasi hyllyillä, hankitko lähituotteita vaikkapa REKO-renkaasta tai millaista viestiä viet eteenpäin puhuessasi Lapin maaseudusta ja sen tulevaisuudesta.
Taululla tulevaisuudenkuvat vuoteen 2025. |
- Mitkä ovat parhaat puolesi?
- Mikä on sinun osaamisalueesi?
- Missä tarvitset vielä tukea?
Vastauksista kävi selvästi ilmi, että meillä on paljon monialaiseen yrittäjyyteen sopivia nuoria tulossa lähiaikoina työmarkkinoille. Tulevia tehtävänkuvia löytyy laidasta laitaan: taloushallinta, perusmaataloutta jatkaminen, maatilojen renkiringit, koneurakointi sekä monenmoiset maaseudun kehittämiseen liittyvät teemat kiinnostavat näitä nuoria. Haasteiksi koettiin ajankäytön hallinta, ja opiskelijat halusivat opintoihinsa lisää myös käytännön kautta oppimista.
Lisäksi nuoret haastettiin miettimään, miltä Lapin maaseutu näyttää vuonna 2025 ja miten he sinne sijoittuvat. Näkymät olivat mielenkiintoisia. Joku halusi koneyrittäjäksi, toinen taas hevostilalliseksi. Suurin osa näki itsensä tulevaisuudessakin Lapissa, ja loputkaan eivät halunneet Pohjois-Pohjanmaata kauemmas lähteä. Biotalouden haluttiin liittyvän tulevaan ammatinkuvaan tiiviisti, erityisesti lähiruoka ja -energia vetosivat nuoriin.
Tästä on hyvä jatkaa! Seuraavaksi luvassa onkin alumni-ilta agrologiopiskelijoille keskiviikkona 27.9. Nuoret ovat tulevaisuutemme myös biotalouden saralla - on elintärkeää välittää heille viestiä mahdollisuuksista ja onnistumisista sekä ottaa heidät mukaan tulevaisuuden tekemiseen.
kuvat: Arktinen biotalous