torstai 14. syyskuuta 2017

Lähiruokaa ja -energiaa - viesti etenee Lapin kylissä

Tämän pyörän lisäksi asenteet maaseutua kohtaan tarvitsisivat muokkausta.
Lapin maaseutu tyhjenee. Lapin maaseudulla ei ole nuorille mitään tarjottavaa. Kuka tänne nyt haluaisi jäädä? Viimeinen sammuttaa valot!

Vai lähdettäisiinkö sittenkin positiivisin ja avoimin mielin tekemään YHDESSÄ muutosta Lapin maaseudun paremman tulevaisuuden puolesta!

Kyllä! oli vastaus, jonka saimme Sodankylästä 8.9. sekä Saijalta 13.9., kun bio- ja kiertotalouden kyläkiertueen ensimmäinen osio starttasi toden teolla. Käy tutustumassa päivän materiaaleihin yllä olevien linkkien takana. 

Ovi auki - täältä tulee bio- ja kiertotalous!

Sodankylässä keskustelua herätti kiertotalouden osasalta jätteiden käsittely erityisesti sivukylissä. Ei riitä, että ongelmajätteitä kerätään sivukylistä vain muutaman kerran vuodessa. Yhteistyötä tulisi tiivistää myös biojätteiden keräyksen ja kompostoinnin suhteen. Tästä koppia ottavat Myssy (Maaseudun yrityssymbioosit) -hanke - asiaa lähdetään selvittelemään yhteistyössä Lapecon kanssa. Myös taajamissa riittää haasteita esimerkiksi yhteiskompostoinnin suhteen. 


Kiertotalouden mallit tapetilla. 
Energiapuolelta vihreää valoa Sodankylän väessä herätti ajatus yksinkertaisista, pienistä energiainvestoinneista, joita pitäisi mahdollisimman nopeasti saada kokeiluun ympäri maakuntaa. Takaisinmaksuajan ei tarvitse olla mielettömän pitkä, vaan se voisi olla muutaman vuoden mittainen. On siis olemassa selkeä tarve nopeiden ratkaisujen tukemiselle energiapuolella - näin saamme myös herätettyä kuluttajien kysyntää hajautetun uusiutuvan energian ratkaisuja kohtaan.  

LISÄÄ KUVIA SODANKYLÄN TILAISUUDESTA.


Saija-Pirtti on perinteinen
hirsirakenteinen kylätalo.Saija-Pirtillä 13.9. mukana oli mukavasti aktiivista kyläväkeä ja kunnan edustajia. Maaseutuklusterin tekemä työ esimerkiksi nuorten innostamiseksi ja uusien jalostusmahdollisuuksien esille nostaminen innostivat - kunpa nuoret tarttuisivat tuumasta toimeen, kun kerta mahdollisuuksia on! Saijallakin pelto- ja tuotantotilaa riittäisi, mutta toistaiseksi erilaiset tuotantoalat kuten maidon jatkojalostus loistavat poissaolollaan. Poronlihaa Saijalla kuitenkin hyödynnetään jo laajasti jatkojalosteinakin.

Kiertotaloudesta saatiin Saijalle paikallinen esimerkki, kun Sallan poroteurastamon Niina Mattila kertoi teurastamon harjoittamasta kiertotaloudesta. Lähes kaikki, mitä poron ruhosta saadaan kiinni todella hyödynnetään uudelleen! Ehkäpä seuraava lappilainen markkinoilla läpimenevä tuote on sallalaisesta poron kuusta tehty luksusrasva? 

LISÄÄ KUVIA SAIJAN TILAISUUDESTA

Kiertue jatkuu vielä lokakuussa, alustavasti 24.10. Pellossa. Tästä tilaisuudesta tiedotamme heti aikataulujen varmistuttua. Pysykäähän kuulolla Lapin kylissä - bio- ja kiertotalous tulevat teidänkin luo!

Valoa tunnelin päässä!

Kuvat: Arktinen biotalous
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti