keskiviikko 22. helmikuuta 2017

"Pienyrittäjien tulevaisuus luonnontuotealalla Lapissa on valoisa"

Kolmekymppinen Sanna Jämsä Kemijärveltä on hurmannut herkuttelijoita ympäri Suomen lappilaisilla vaahtokarkeillaan.
 

Mikä on tarina vaahtokarkkien taustalla?


"Ajatus vaahtokarkeista lähti viisivuotiaan tyttäreni toiveesta saada syntymäpäivilleen vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja. Rakastan touhuta keittiössä ja aloin etsimään tietoa vaahtokarkkien teosta. Muutaman kokeilun jälkeen puolukkavaahtokarkki oli syntynyt", kertoo Sanna.

Puolukkavaahtokarkkien synttäreillä saaman suuren suosion jälkeen Sanna tutkaili karkkimarkkinoita ja totesi ettei vastaavia tuotteita ole.

"Tuotekehitystyötä on nyt tehty vuoden päivät opiskelujen ohella. Olen käynyt myyntitapahtumissa tekemässä koemarkkinointia. Kokemukset ovat olleet positiivisia", kertoo nuori yrittäjä.

Tällä hetkellä vaahtokarkkituoteperheeseen kuuluu makuina puolukka, pohjoinen niittymaarianheinä, mustikka, karpalo ja arktinen voimakasvi väinönputki.
Herkkusuiden iloksi Sannan Jämsän valmistamia lappilaisia vaahtokarkkeja oli tarjolla myös House of Lapland järjestämässä Lappi.NYT -tapahtumassa syyskuun alussa Helsingissä.  

Ajatuksena vaahtokarkkitaikurilla on kehittää vaahtokarkeista luksustuoteperhe, jonka kohderyhmänä laatutietoiset herkuttelijat, matkailijat sekä ravintolat. Tavoitteena on saada tuotteet myyntipaikkoihin ympäri Suomea sekä ulkomaille.
 

Mistä ajatus ja rohkeus lähteä kohti luonnontuotealan yrittäjyyttä?


"Pari vuotta sitten maalle muuton jälkeen aloin miettiä miten voisin siellä työllistää itseni. Ja vastaushan oli aivan silmien edessä -  metsä!", huudahtaa Sanna.
 

Sillä tiellä ollaan ja kyllä luonto sekä luonnonantimet ovat vieneet mennessään.


Sanna tutki kouluttautumismahdollisuuksia alalle ja huomasi ilokseen, että luonto- ja ympäristöalan perustutkinto alkoi sopivasti Kemijärvellä tammikuussa 2014. Sanna valmistuu luonnonvaratuottajaksi joulukuussa 2016 ja sen jälkeen hänellä on tarkoitus kehittää omaa yritystoimintaa.

Sanna kiittelee Lapin ammattiopiston Kemijärven toimipistettä laadukkasta opetuksesta:

"Opettajat Anu Tossavainen ja Airi Pirttijärvi-Virtanen ovat vakuuttaneet minut omalla ammattitaidollaan sekä aidolla kiinnostuksellaan luontoa ja luonnontuotealaa kohtaan."

 

Millaisena näet pienyrittäjien tulevaisuuden Lapissa?


Sannan mukaan verkostoitumalla toisiin pienyrittäjiin on täältä pohjoisesta hyvät mahdollisuudet ponnistaa isoillekin markkinoille.

"Lapissa vuodenajat ovat ainutlaatuisia. Puhtaista pohjoisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita voi ylpeänä markkinoida", Sanna iloitsee.

Tulevana yrittäjänä Sanna toivoo mahdollisuuksia kouluttautua luonnontuotealalla eteenpäin, yrittäjän näkökulmista katsoen ja käytännön yrittäjyyteen keskittyen.

"Luonnontuotealan suurimmat haasteet näen luonnontuotteiden markkinointiin ja toimitusvarmuuteen liittyen", pohtii Sanna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti