torstai 23. maaliskuuta 2017

Saijan kylällä tapahtuu monenlaista

Laatikollinen valmiita porosipsejä. 


Itä-Lapissa Sallan kunnan Saijan kylällä katsellaan tulevaisuuteen avoimin, positiivisin mielin. Paljon on suunnitteilla ja paljon on jo tehty. Porosta bioenergiaan - Saijan kylä on oikea hiomaton timantti!

Sallan kirkonkylältä noin 40 kilometriä pohjoiseen, lähellä Savukosken rajaa, sijaitsee kauniiden luonnonmaisemien ympäröimä Saijan kylä. Täällä Kuola- ja Tenniöjoen varrella sijaitsevassa kylässä on noin 150 asukasta ja 80 taloutta, joista seitsemässä karjaa. Vaikka kylä sijaitseekin syrjässä kunnan keskuksesta, se on kaikkea muuta kuin hiljainen. Saija on tullut tutuksi muun muassa maailman pienimmästä jazzfestivaalista Saijazzista ja Viinakauppahiihdosta. Kylällä toimii myös varsin aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää myös muita tapahtumia ympäri vuoden.

Parhaat ideat syntyvät vahingossa

Näistä tangoista sipsit syntyvät.

Saijalla on myös jo vuosi kausia ollut elintarvikkeiden jalostustoimintaa. Hannu Lahtelan vuonna 1998 perustettu Maltiolan Jaloste Oy on niittänyt mainetta ympäri Suomen kuuluisilla porosipseillään. Sipsit tehdään ”onnellisen poron lihasta”, sillä täällä poroja ei tarhata tai ruokita, vaan ne tuleva toimeen omillaan ja saavat elää mahdollisimman stressitöntä elämää puhtaassa lappilaisessa luonnossa. Lahtelan poronliha on saanut myös raaka-aineen nimisuojan.

Porosipsit syntyivät pitkän yrittämisen kautta lopulta puolivahingossa.
- Ajattelin jo, että ei tästä tule mitään. Kun sitten viimeisen kerran siivutin lihaa, kuivatin sen tangossa ja laitoin yön yli pussiin, oli pussin helma yöllä auennut ja yksi siivu tipahtanut lattialle. Yön aikana lattialämmitys oli tehnyt tehtävänsä eli siivusta oli syntynyt sipsi, muistelee Lahtela hymyssä suin.

Maltiolan Jalosteen poronlihatuotteita myydään ympäri Suomen huippuravintoloissa. Jopa Michelin tähden saaneet ravintolat ovat ottaneet Lahtelan poronlihaa mielellänsä vastaan. Kysyntää on siis riittänyt. Lahtelalla on myös tiedossa seuraavat askeleet.
- Tuotekehitysprosessi on vielä kesken. Tarkoitus olisi tehdä sekä natural että oikein mausteinen versio sipsistä. Myös ajatus karhu- ja hirvisipsien kehittämisestä kiehtoo.

Kolmen haalarin taktiikalla

Lahtelalle myönnettyjä tunnustuksia. 
Helppoa ei yrittäjän arki Lapissa ole. Töitä saa paiskia 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Lahtela kertookin käyttävänsä jo sujuvasti kolmen haalarin taktiikkaa.
- Vaihdan työhaalarit sesongin mukaan lennosta. Jalostustoiminnan lisäksi minulla maatila hoidettavana ja teen myös metsätöitä, Lahtela selittää.

Lahtelan tilalla vierailee usein myös huippukokkeja ja tarjoilijoita ympäri Suomen oppimassa kädestä pitäen poronlihan käsittelyä. Tästä ”mestari-kisälli”-tyyppisestä toiminnasta on muodostunut jo perinne.
- Nuoret ihmiset ovat olleet ihan haltioissaan vieraillessaan täällä. Erityisesti poroerotus on ihastuttanut, kertoo Lahtela ja paikallinen poromies, yrittäjä Tarmo Yrjänheikki vierestä lisää:
- En ole kertaakaan kuullut mitään negatiivisia kommentteja näiltä kokeilta tai tarjoilijoilta, vaikka he ovat todella rehellistä ja suorapuheista porukkaa.

Kylällä on paljon mahdollisuuksia

Tarmo Yrjänheikki ja Hannu Lahtela ansaitulla kahvitaolla.
Saijan kylällä on tehty selvityksiä myös energian suhteen ja kylällä ollaankin toiveikkaita sen suhteen, että kiertotalous voisi jonakin päivänä toteutua Saijalla.
- Saijalaisilla on aina ollut tapana ajatella ja tehdä asioita uudella tavalla, toteaa Yrjänheikki.
Laskelmia on ollut tekemässä ProAgrian asiantuntijat Keijo Siitonen ja Pekka Myllylä Vihreä talous -hankkeen kautta. Hankkeen loppuraportti osoittaa selvästi, että Saijan kylälle voitaisiin kannattavasti rakentaa bioenergialaitos. Tämä voisi tuoda uusia työpaikkoja kylälle ja houkutella uusia asukkaita.
- Selvityksistä kävi heti ilmi, että kylässämme kyllä resursseja riittää!
- Tavoitteenamme on seuraavaksi hakea yritysryhmähanketta, jotta saataisiin hommat liikkeelle. Kyseessä on kuitenkin pilottihanke ja pilottikylä, toteavat Yrjänheikki ja Lahtela. Myöhemmin investointien tulon myötä on tarkoitus siirtyä tuumasta toimeen. Saijalla on esimerkiksi katsottu jo valmiiksi tontti biolaitokselle.


Sekä Yrjänheikki että Lahtela näkevät Saijan tulevaisuuden valoisana.
- Tilanne on joko tai. Joko tartumme tuumasta toimeen tai sitten heitämme hanskat tiskiin. Saijan kylällä on kuitenkin paljon toivoa laajojen resurssien vuoksi, pohtii Yrjänheikki ja Lahtela lisää:

- Jos kaikki menee hyvin, 10 vuoden päästä täällä voisi olla toimiva biolaitos, elintarvikepalvelupiste, yhdellä maitotilalla jatkojalostusta ja tänne olisi muuttanut 2-3 uutta perhettä. 

Kuvat: Johanna Asiala, Lapin liitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti