tiistai 4. heinäkuuta 2017

Arktinen biotalous behind the scenes eli kurkistus kulissien taa!

Lähestyvien tai osalla jo käynnissä olevien kesälomien kunniaksi päätimme kertoa teille hieman siitä, ketkä Arktinen biotalous -hankkeen takana ja maaseutuklusterissa oikein puuhailevat. Tervetuloa kurkkaamaan kulissien taa!

1) Kuka olet?
2) Mikä sinusta on antoisinta työssäsi?
3) Mitä harrastat/teet vapaa-ajallasi?
4) Missä näet itsesi ja lappilaisen biotalouden 5 vuoden kuluttua?


TANJA
kuva: Samu Rötkönen / Lapin liitto

1) 
Olen Tanja Häyrynen, 30-vee. Kotoisin olen Kemijärveltä, Luusuan kylästä. Tällä hetkellä asun perheeni kanssa Rovaniemellä Saarenkylässä. Koulutukseltani olen maa- ja porotalousagrologi. Opiskelen ylemmässä ammattikorkeakoulussa alueiden käytön suunnittelua ja valmistun sieltä syksyllä. Olen Arktisen biotalouden projektipäällikkö, ja lisäksi vastaan maaseutuklusterissa aluekehityksestä sekä kansainvälistymisestä.

2) Antoisinta työssäni on nähdä kuinka ihmiset innostuvat biotaloudesta ja näkevät olevansa osa biotalousbuumia! On hienoa huomata, kuinka ihmisen pään yläpuolella syttyy lamppu ahaa-elämyksen merkiksi: ”miekinhän voin lähteä harjoittamaan yritystoimintaa biotalous-teeman ympärillä!”. Ihmisten innostaminen on mahtavaa, ja se tuo minulle antoisaa fiilistä, kun ihmiset huomaavat, miten ainutlaatuiset ja erinomaiset mahdollisuudet meillä täällä Lapissa onkaan. Lisäksi tykkään hyödyntää työssäni sosiaalisen median eri kanavia ja nähdä, miten asiat siellä lähtevät etenemään.
Tanja pysähtyi aamulenkillä ihailemaan Lapin kaunista luontoa.
kuva: Tanja Häyrynen

3) Olen kolmen lapsen äiti. Perhe on minulle kaikista tärkein asia. Perhe-elämän lisäksi nautin kaikenlaisesta liikunnasta: juoksen, käyn kuntosalilla, tanssin. Puuhaan liikunnan parissa melkein kaikkea, mitä ikinä voi kuvitella! Liikunnan lisäksi harrastan luonnossa liikkumista sekä valokuvaamista.

4) Viiden vuoden päästä lappilainen biotalous on varmasti hillittömässä nousussa. Olemme edistyneet teemoissa ja konkreettisia asioita on saatu tehtyä. Lappiin on esimerkiksi noussut puukerrostaloja, keskuskeittiöjärjestelyt on saatu pyörimään uudessa maakunnassa siten, että lähiruokaa voidaan julkisissa ruokailussa hyödyntää sekä kuluttajat ovat tietoisia siitä, miten he voivat olla mukana kestävässä kehityksessä. Biotalous nähdään positiivisena asiana, samoin yrittäjyys Lapissa. Asennemuutos on siis lähtenyt käyntiin.

Itseni näen mukana biotaloudessa siten, että pystyn innostamaan ihmisiä ja saamaan heidät näkemään oman potentiaalinsa ja tekemään töitä yhdessä laajassa verkostossa. Olen tuolloinkin mukana remmissä kertomassa ympäri maailmaa loistavista konkreettisista esimerkeistä meiltä ja muualta.

Meillä on aivan huippuporukka tekemässä töitä niin meidän hankkeen sisällä kuin tässä laajassa verkostossakin. On ollut parasta tutustua tämän reilun vuoden aikana kaikkiin näihin ihmisiin ja nähdä se muutos, mikä ihmisissä on tapahtunut ja erityisesti muutos yhteen hiileen puhaltamisessa. Tästä on todella mahtavaa jatkaa eteenpäin ja toivottavasti saamme viestiä menemään vahvasti laajemmallekin yleisölle!

JOHANNA 
kuva: Samu Rötkönen / Lapin liitto

1) Olen Johanna Asiala, 25-vuotias palijasjalakanen sallalainen, joka rovaniemeläistyy kovaa vauhtia. Kävin asumassa Oulussa viisi vuotta opintojen takia. Oulussa minusta leivottiin ehta filosofian maisteri; pääaineeni oli suomen kieli, sivuaineita viestintä, markkinointi ja matkailu. Oulusta pääsin palaamaan susirajan oikealle puolelle vihdoin viime syksynä, ja marraskuusta lähtien olen saanut leipäni Lapin liitolta Arktisen biotalouden projektikoordinaattorina.

2) Antoisinta on tehdä töitä niin monen erilaisen ihmisen kanssa ja toivottavasti omalla työpanoksella helpottaa heidän käytännön töitään esim. viestinnän suhteen. Jokainen päivä on erilainen ja eteen saattaa tupsahdella tulipalokiireellä sellaisia yllätyksiä, että heikompaa hirvittäisi. Onneksi nopeasti on oppinut hirvityksestä ulos ja nykyään kiireellisten hommien tekemisestä nauttii. Parasta on olla tekemässä töitä hyvän asian puolesta. Välitän luonnosta ja minussa asuu pieni ituhippi, joka nauttii suunnattomasti ekologisista ratkaisuista ja niiden edistämisestä. On myös siistiä olla innostamassa ihmisiä mukaan muutokseen tehemä pois -asenteella!
Johanna kokeilemassa kaikkea uutta ja kivaa, kuten ilmeestä huomaa! 
kuvat: Johanna Asiala

3) Vapaa-aikani kuluu milloin missäkin merkeissä. Joskus saatan kokkailla aivan randomia itämais-lappilaista ruokaa, leipaista kylkeen muutaman juustokakun, ja myöhemmin herkutella viinilasillisen kera nämä hyvän elokuvan parissa. Toisinaan taas käyn pitkillä juoruilulenkeillä ystävien kanssa luonnon siimeksessä sekä puran energioitani kuntosalilla, uimassa, laskettelurinteessä tai hyötyliikunnan kuten siivouksen parissa. Tykkään myös kokeilla kaikenlaista uutta ja hassua kuten skeittausta, frisbeegolfia, tavallista golfia tai vesihiihtämistä. Joskus yritän olla sivistynyt ja katsoa erilaisia dokumentteja tai lukea elämäkertoja. Mielitekemistäni ovat myös penkkiurheilu, villasukkien väkertäminen aina syysiltaisin sekä historianörtteily. Yksi intohimoni on matkustelu tai ainakin siitä haaveilu. Onneksi syyslomalla kutsuvat jo Montenegro sekä Kroatia.

4) Viisi vuotta on aika lyhyt aika. Näen, että vuonna 2022 lappilainen biotalous on ottanut harppauksia eteenpäin ja biotalousalalle on tullut paljon uusia yrittäjiä, jotka ovat nähneet kaikki ne huikeat mahdollisuudet, joita puhdas luontomme kestävästi hyödynnettynä meille tarjoaa! Lisäksi lappilaisen biotalouden viesti kaikuu joka puolella paitsi Suomessa myös koko Euroopassa. Olisi hienoa, jos Lappi olisi tuolloin maailman johtavin harvaanasuttu maakunta biotaloudessa. Viiden vuoden kuluttua on myös saatu paljon konkreettista aikaiseksi meidän teemojemme ympärillä. Vuonna 2022 voin toivottavasti vierailla jo energiaomavaraisessa lappilaisessa kylässä!

Itseni näen tuolloin edelleen työelämässä mieluisten asioiden parissa. Toivottavasti tuolloin olen jo rikkonut 20 vieraillun maan rajapyykin, ostanut uuden auton, muuttanut isompaan asuntoon, miksei vaikka omakotitaloon, hankkinut jonkin kivan lemmikin ja oppinut vihdoin tekemään mokkapaloja.

ANNE:
kuva: Samu Rötkönen / Lapin liitto

1) Olen Anne Jaakola, 37-vuotias paljasjalkainen rovaniemeläinen, joka on asunut viimeiset 14 vuotta Torniossa. Olen ammatiltani toimittaja, ja paiskin töitä tällä hetkellä sisällöntuottajana.

2) Nykyinen työni viiden eri alan hankkeen viestinnässä on aivan super-jännittävää ja monipuolista! Voin aidosti sanoa aamulla peiliin katsoessani, että ”Anne, tänään tapahtuu taas jotain uutta tai yllättävää, oletko valmis?” Minut saa liekkeihin ajatus siitä, että erilaisten verkostojen avulla lappilaiset yritykset nousisivat ryysyistä rikkauksiin ekologisella ja kestävällä tavalla - ja siinä samalla työllistäisivät kaikki Lapin asukkaat huimasti yli listapalkkojen kokoisilla liksoilla.

3) Lapsiperheen äitinä harrastamiset rajoittuvat vielä aikalailla kotiympyröihin. Kevät-kesällä selaan kasviluetteloita, istutan siemeniä ja teen tieteellisiä kasvatuskokeiluja takapihallamme, jota nimitän suurieleisesti puutarhaksemme. Talvella selaan itsensäkehittämisideoita netistä, sisustan kotia erittäin kokeilevalla otteella. Tietysti valokuvaan aikaansaannoksiani ja päivitän ahkerasti some-kanaviani. Intohimoni on myös ruoka ja viinit, mutta lasten kanssa kokeilevan keittiön harrastaminen viineineen on aika rajoitettua.

Anne ja Urho-poika nauttivat kesälomasta täysin rinnoin!
kuva: Anne Jaakola
4) Tulevaisuudessa aion reppureissata pohjoisessa niin paljon kuin mahdollista. Ajattelin kääntää joka kiven ja kannon sekä kotimaassa että ulkomailla, aina Islantia ja Grönlantia myöten. Toivottavasti viiden vuoden kuluttua olen myös viestinnän ammattilaisena lappilaisen biotalousosaamisen ytimessä. Haluaisin palavasti olla mukana tekemässä arktisesta biotalousosaamisesta vientituotetta, jolla vaikka koko Suomi voi nousta biotalousalojen johtajamaaksi.












Tämän esittelytekstin myötä haluamme toivottaa kaikille biotalouden ystäville oikein aurinkoista ja ihanaa kesää! Muistakaa nauttia!

kuva: Harri Tarvainen, Lapin materiaalipankki


t. Tanja, Johanna & Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti