maanantai 19. maaliskuuta 2018

Kevään biotaloustuulia

Päivät pitenevät ja samalla tahti myös Arktisen biotalouden saralla tiivistyy. Kevät on vauhdikasta ja tapahtumien täyteistä aikaa myös Lapin maaseudun kehittämisen suhteen. Lue tämä juttu, niin tiedät, missä sinun kannattaa olla mukana tänä keväänä! Jos sinulta löytyy tietoa tulevista bio- ja kiertotalouden ja maaseudun kehittämiseen liittyvistä tapahtumista, otahan meihin yhteyttä, niin lähdetään tehokkaasti markkinoimaan tapahtumaasi. Yhteystietomme löytyvät Arktisen biotalouden kotisivuilta, joilta löytyy myös Lapin biotalouden tapahtumakalenteri! 

********************************************************************************

Lähilihapäivä Louella 23.3.


Lähilihapäivän tarkoituksena on tuoda lihankasvattajat, ostajat ja asiantuntijat saman pöydän ääreen keskustelemaan, miksi lähilihaa ei osteta enempää, onko liikkuva teurastamo vastaus lähilihan kohtaamiin haasteisiin ja onko sillä taloudellisia toimintaedellytyksiä Lapissa. 

Päivän aikana keskusteluissa tulee korostumaan maakunnan oman ruoan tuottamisen tärkeys nyt ja tulevaisuudessa. Lähilihapäivän taustalta löytyvät Liikkuvan teurastamon toimintaedellytykset -hanke, joka on järjestänyt menestyksekkäitä Tupailtoja ympäri Lapin viime syksystä lähtien. Hanke on mahdollista saada vierailulle sinunkin kuntaasi vaikka uudemman kerran huhtikuun 2018 loppuun asti. Kerää yhteen joukko liikkuvan teurastamon toiminnasta kiinnostuneita yrittäjiä, tilallisia ja muita toimijoita, ja kutsu hanke kylään! Yhteydenotot: Jouko Ylitervo, jouko.ylitervo@businesslappi.fi, 040 138 1293.

Huomaathan, että ilmoittautuminen sulkeutuu tiistaina 20. maaliskuuta - näin osaamme varata tarjoiluja oikean määrän!


********************************************************************************

Eviran elintarvikeviennin infotilaisuus Rovaniemellä 12.4.


Evira kävi maakuntakierroksella Lapissa helmikuun alussa kertomassa muun muassa maatilan tai muun alkutuotannon toimijan tuotteiden myynnistä ja kasvikunnan tuotteiden jatkojalostamisesta. Lue maakuntakierroksesta täältä. Tapahtumissa nousi kuitenkin erityisesti yrittäjien puolelta ilmi tarve elintarvikevientiin liittyvään tilaisuuteen. Maaseutuklusteri tarttui tuumasta toimeen ja järjesti Eviralle uuden tilaisuuden Lappiin. Tilaisuus tulee painottumaan keskusteluihin sekä Eviran asiantuntijoiden alustuksiin, ja teemana on nimenomaan elintarvikevienti. Tällaisia tilaisuuksia ei liian usein maakunnassamme ole - ota tästä tilaisuudesta kaikki ilo irti ja tule mukaan! 

LISÄTIETOA (päivittyvä kansio)

********************************************************************************

Kiertotalouden kasvupolku Rovaniemellä 18.4.Mikäli liikeideasi tarjoaa ratkaisuja tuotteiden ja materiaalien uusiokäyttöön, jalostamiseen tai lisäarvon tuottamiseen, on Kiertotalouden Kasvupolku paikkasi! Sparraukseen valitaan mukaan 20 - 30 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa yritystä, jotka saavat kahden päivän ajan maksutonta tukea liiketoiminnan kehittämiseen yrityselämän asiantuntijoilta.


********************************************************************************


Lapin poro- ja kalapäivät Rovaniemellä 16. - 17.5.

kuva: Lapin materiaalipankki | Juha Kauppinen

Lapin poro- ja kalapäivillä käsitellään koko Lapin poro- ja kalatalouden ajankohtaisia kysymyksiä ja tulevaisuuden näkymiä. Ohjelmassa nostetaan esille luonnonvarojen kestävän yhteiskäytön haasteet, esimerkiksi porolaidunten riittävyys, vaelluskalojen palauttaminen jokiin ja luontomatkailun vaikutukset muihin elinkeinoihin. 

Päivät on tarkoitettu poro- ja kalatalouden parissa työskenteleville, alan opiskelijoille ja opettajille, tutkijoille sekä kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaisen tietosisällön lisäksi erinomaisen mahdollisuuden eri osapuolten väliseen verkostoitumiseen, tiedon vaihtoon, yhteisten tavoitteiden hahmottamiseen ja myös hankkeiden ideointiin. Tule mukaan!


********************************************************************************


BIOTALOUDEN PARHAIMMISTO VIDEOINA


Mitä kaikkea Maaseutuklusteri edistää? Miltä bio- ja kiertotalous näyttävät jo tällä hetkellä Lapissa? Käy tutustumassa lyhyisiin videomuotoisiin menestystarinoihin Arktisen biotalouden YouTube-kanavalta omalta soittolistalta! Seitsemän videon pituisen soittolistan löydät TÄÄLTÄ

********************************************************************************

Muut kuulumiset


Maaseutuklusterissa vaikuttavan Uuden talouden valmisteluhanke teetättää tänä keväänä kolme selvitystyötä. Selvitystöissä on tarkoitus ottaa selvää, onko maakunnassa tarvetta Lapin energiakonttorille, Lapin elintarviketalolle sekä Luovien alojen talolle. Selvitystöitä on palkattu tekemään kolme ammattilaista, jotka haastattelevat alojen yrittäjiä Lapissa. Yrittäjistä elintarvike- ja energian-alan yrittäjiä liitetään myös samalla mukaan Maaseutuklusterin toimintaan. Selvitykset saadaan valmiiksi toukokuussa 2018, ja niistä raportoidaan laajasti jo selvitystöiden aikana Biotalousuutisissa - tällä viikolla luvassa juttu siitä, miten Energiakonttori alkaa hahmottua! 

Biotalousuutisissa kerrottiin myös viime kuussa uudesta hankkeesta, jota haetaan jatkamaan Maaseutuklusterin koordinaatio- ja viestintätyötä. Hanke on hieman muokkaantunut jutun julkaisun jälkeen, mutta se jätettiin Hyrrä-järjestelmään 28. helmikuuta. Seuraavaksi edessä on hankkeen jatkovalmistelu. Uuden hankkeen suunniteltu alkamispäivä on 1. toukokuuta. Voit käydä tutustumassa haettavaan hankkeeseen täällä

Myös Lapin Arktisen biotalouden kehittämisohjelma on viimeisten viilauksien alla. Kehittämisohjelmaan ovat saaneet vaikuttaa kaikki teemaryhmäläiset sekä muut verkoston jäsenet aivan viime metreille saakka. Ohjelma julkaistaan sähköisenä ja painettuna versiona huhtikuun aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti