tiistai 3. heinäkuuta 2018

Etappeja elintarvikeyrittäjän polulta - viimeinen osa

Mistä olette ostaneet lavallisen sokeria? Mitä tuonkokoiset pahvilaatikot maksavat? Kuinka usein kylmärahti käy teillä? Nämä ovat kysymyksiä, joita olen esittänyt muutaman viime viikon aikana – toisille yrittäjille.

kuva: Maaseutuverkosto, Lietso Oy.
Selvitettävää on koko ajan ja paljon. Suurin osa asioista on sellaisia, joita ei löydy googlettamalla. Tiedon tarve on niin erikoistunutta ja koskee niin käytännönläheisiä asioita, että yleisesitys aiheesta ei riitä. Selvittelyyn tarvittaisiin esimerkiksi yhteydenottoja useaan palveluntarjoajaan, jotka joutuu valitsemaan hakuammunnalla netistä. Usein vastaukset näihin kysymyksiin saa suoraan toisilta yrittäjiltä. 

Samalla polulla - yhdessä vai erikseen?


Verkostoituminen on tärkeää. Kolmivuotisen yrittäjäurani varrella oma panokseni varsinaisiin verkostoitumistilaisuuksiin on tosin ollut hyvin vähäinen. Yrittäjäyhdistyksiin kuuluminen ja erilaisissa verkostotilaisuuksissa kulkeminen sopii joillekin. Yritystä perustaessa voi tulla paine osallistua kaikkeen mahdolliseen, jotta ei jäisi mistään paitsi ja ulkopuoliseksi.

kuva: Maaseutuverkosto, Jyrki Vesa.
Yrittämisessä pitää kuitenkin löytää oma polkunsa – jollekin riittävät satunnaiset kohtaamiset, toiset lähtevät tutustumaan tositarkoituksella ja toiset tarvitsevat ilmaisen juoman bileet. Pääasia on se, että olet mukana niin, että pystyt antaamaan muille sen, mitä sinulla on annettavaa ja saat takaisin sen, mitä tarvitset selvitäksesi.

Kun näkee tukussa tutun ravintolan omistajan, tulee  helposti jäätyä juttusille. Sitten nähdään alan messuilla. Alkaa tuntua siltä, että on jotain yhteistä. Syntyy asiakkuusuhteita ja ystävyysuhteitakin. Usein tulee myös kilautettua kaverille. Tieto liikkuu, kun jossakin törmätään. Ja se tieto on elintärkeää.

Verkostossa oleminen on vastavuoroista. Aina, kun olen auttanut kanssakulkijaa, olen saanut panokseni moninkertaisena takaisin. Itse olen vastikään vastannut kysymyksiin: kuka on ottanut nuo valokuvat? Mistä ostat kuusenkerkkää? Miten tämä laskutusohjelma otetaan käyttöön? Mennäänkö kahville joku päivä? 

kuva: Maaseutuverkosto, Jyrki Vesa.

Kirjoittanut: Anna-Riikka Lavia, Arctic Ice Cream Factory

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti