torstai 21. joulukuuta 2017

Mielenkiintoinen matka tiedossa

Lappi on mielenkiintoinen paikka asua ja elää. Täällä on kaikki edellytykset hyvälle elämälle. Ihmiset ovat mukavia, suoria ja ”tolkun ihmisiä”. Luonto on mahtava. On tunturia, metsää, järviä, jokia, koskia, rakkaa, jänkää ja vaikka mitä. Lappilaiset osaavat elää luonnon kanssa symbioosissa. Sen näkee kaikkialla ja kaikilla toimialoilla. Luontoa hyödyntävät porotalous, matkailu, metsätalous, metsästäjät, marjastajat, retkeilijät ja monet muut käyttäjäryhmät. Luonto voi hyvin, koska kaikki arvostavat luontoa korkealle ja haluavat sen parasta, jotta luonto voisi tarjota ihmisille antimiaan myös tulevaisuudessa.
kuva: Lapin materiaalipankki. 

Viime aikoina Lappi on nostanut profiiliaan myös ulkomaalaisten silmissä. Lappi ei ole enää periferia, johon sivistys ei ole löytänyt. Lappi on puhdas, turvallinen ja mystinen, mutta seuraa aikaansa ja on monessa asiassa myös edelläkävijä. Juuri siksi olen iloinen, että olen saanut olla mukana kehittämässä maakuntaa jo pitkään.

Ratkaisu yhteisiin haasteisiin alkaa syntyä


Vuosikymmen Lapin aluekehityksen parissa näyttää koituvan kohtalokseni, onneksi positiivisessa mielessä. Kuunneltuani elämisen haasteita haja-asutusalueilla ja erilaisia ratkaisumalleja niihin, mieleeni tuli ajatus siitä, miten haasteita voisi vielä tehokkaammin taklata ja samalla luoda jotain täysin uutta. Pakko myöntää, että pyöriteltyäni ideaa mielessäni meinasin sen jo unohtaa. En siksi, ettei se olisi ollut mielestäni hyvä, vaan siksi, että se alkoi vaikuttaa liian hyvältä, lähes utopialta. Onneksi ajatus ei antanut kuitenkaan rauhaa ja sitä oli pakko jalostaa vielä paremmaksi.

kuva: Lapin materiaalipankki, Marko Junttila.
Suunnilleen vuosi sitten kävin esittelemässä idean raakiletta Sodankylän kunnalle. Hieman siinä jo ehti kesken esityksen tulla epäilys itsellekin, kun kuuntelija alkoi naurahdella. Ajatuksissa pyöri siinä vaiheessa, että äkkiä esitys loppuun ja kotimatkalle. Tarina sai kuitenkin toisenlaisen käänteen, kun esitys loppui. Saimme kuulla, että naurahdus johtui siitä, että naurahtajalla oli ollut jo itsellään suunnitelmana uuden kylän perustaminen ja ideoissamme oli paljon samoja piirteitä. Tästä alkoi hieno yhteistyö yhdessä Sodankylän kunnan kanssa!

Vahvan vision voimin eteenpäin


Kesän korvalla huomasinkin olevani jo kokopäiväisesti uuden älykylän syövereissä. Käsissä oli tavoite 500 asukkaan uuden kylän perustamisesta Sodankylään. Moni varmaan ajattelisi, että haihattelua tuo on. Ei Sodankylään saa ketään muuttamaan, ei ainakaan noin suurta porukkaa. En kuitenkaan muista tuon naurahdushetken jälkeen sekuntia pidempään kyseenalaistaneeni konseptia. Visio on vahva ja tiedän sen toimivan. Nyt pitää vain näyttää se kaikille muillekin!
Juri Laurila, idean isä. 

Puoli vuotta olen matkustanut pitkin poikin Suomea ja vähän ulkomaillakin etsimässä osaamista ja luomassa suhteita. Olen tavannut satoja mielenkiintoisia ihmisiä ja esitellyt konseptia niin monta kertaa, etten ole edes pysynyt laskuissa. Itse en osannut edes haaveilla siitä, miten hyvin konsepti voidaan ottaa vastaan. Ei ole tullut vastaan montaakaan sellaista tahoa, joka ei olisi nähnyt konseptin potentiaalia kuultuaan esitykseni.

Kaikkialla on kova kiinnostus olla mukana muuttamassa maailmaa kestävämpään suuntaan. Tämä on todella hienoa, koska suuria haasteita on maailmassa paljon. Ääriajattelu ja eriarvoistuminen kasvavat, ihmiset joutuvat pakenemaan kotimaistaan, ilmasto muuttuu ja digitalisaatio muuttaa tulojen jakautumista. Ulkoisille muutoksille vastustuskykyinen asuinyhteisö, joka tuottaa tarvitsemansa energian uusiutuvista lähteistä ja jolla on suhteellisen korkean omavaraisuusasteen muutoinkin, on useilla tahoilla tavoite. Me vain olemme tekemässä siitä totta!

Kirjoittanut: Juri Laurila, päättyvän Arctic Smartness Village - Älykylä -hankkeen projektipäällikkö

Käy tutustumassa hankkeeseen myös Biotalouden hankejulkaisussa, löydät sen sivulta 55!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti