tiistai 13. helmikuuta 2018

Eviran maakuntakierros Lapissa

Evira saapui maakuntakierrokselle Lappiin, tarkemmin Kittilään ja Rovaniemelle, 5. - 6. helmikuuta. Alueelta oli nostettu jo ennen maakuntakierrosta esille aiheita, joista Eviran toivottiin puhuvan, kuten vienti, kasvien käyttöön liittyvät asiat, uuselintarvikkeet ja toimijoiden roolitus. Evira puhui sekä Kittilässä ja Rovaniemellä otsikolla "Maatilan tai muun alkutuotannon toimijan tuotteiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jatkojalostaminen". Lapissa saatiin parin päivän aikana loistava katsaus Eviran Elintarvikealan pk-yritysten neuvonta ja vientiosaamisen parantaminen -hankkeen tuloksista ja tiivistä keskustelua aiheesta molempina päivinä!

On todella hienoa, että Evira pitää lupauksistaan kiinni ja todella pyrkii pois tarkastajan tittelistä kohti valmentajuutta! Yksi hieno esimerkki tällaisesta toiminnasta on se, millaiset asiat vaikuttivat taustalla, kun Pellon kunta päätti alkaa hyödyntää paikallista kalaa keskuskeittiön kautta kerran viikossa. Tutustu päätökseen videon kautta TÄÄLLÄ. 

Tupa täynnä Kittilän kunnantalolla! 
Kittilässä oli maanantaina 5. helmikuuta pakkasesta huolimatta tupa täynnä, kun ympäri koko Länsi-Lappia oli paikalle saapunut muun muassa poronlihan ja luonnontuotteiden tuottajia kuulemaan, mitä elintarvikealan viranomaisilla oli sanottavanaan. Kysymyksiä herättivät muun muassa elintarvikemerkinnät ja niiden harhaanjohtavuus. Tuottajia mietitytti myös käytännölliset asiat, kuten miten mitata itsetehdyn hillon ravintoarvot. Tähän vastauksena Eviran sivuille onkin pian tulossa reseptilaskuri, samoin Finelin tietokannassa on jo nyt hyviä tietoja, joita kannattaa hyödyntää. Vieraile Finelin sivuilla täällä

Sopiiko materiaali elintarvikekäyttöön?
Pakkausmerkinnät haltuun Eviran avulla!
Tuottajia huoletti Kittilästä kovasti se, että esimerkiksi aloittelevalla luonnontuotealan yrittäjällä on paljon asioita, joita hänen tulee selvittää ennen toiminnan aloittamista. Kunnista löytyy yritysneuvontaa, jotka auttavat aloittelevia yrittäjiä alkuun myös lupapuolen suhteen. Myös Maa- ja kotitalousnaiset osaavat neuvoa paikallisia toimijoita. Eviralla ei kuitenkaan ole olemassa mitään ennakkohyväksyntää. Eviran nettisivuilta löytyy kuitenkin tukea ja hyödyllistä tietoa pk-yrityksille - kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tähän pk-neuvonnan sivustoon! 

Rovaniemellä jatkettiin tiistaina 6. helmikuuta Tiedekeskus Pilkkeessä siitä, mihin maanantaina Kittilässä jäätiin. Paikalla oli myös paikallisia elintarvikeviranomaisia ja muun muassa Paliskuntain yhdistyksen edustaja. Tärkeimpinä asioina Rovaniemellä nähtiin keskusteluyhteys Eviran ja paikallisten viranomaisten kanssa. Tämä keskusteluyhteys voi auttaa valtavasti yrittäjiä, kun he kehittävät liiketoimintaansa. 

Erityisesti Rovaniemen päivän aikana esille nousi tarve uuselintarvikeasioiden esittelyyn. Erilaisilta nettisivuilta löytyy kyllä monenlaista tietoa uuselintarvikkeista, mutta väärinkäsitysten välttämiseksi ja nopean kehityksen takaamiseksi tarvitaan avointa keskustelua asioista. Toinen Rovaniemellä puhuttanut teema oli vienti, mutta tähän teemaan ei valitettavasti tältä maakuntakierrokselta löytynyt asiantuntemusta. Seuraavana askeleena onkin järjestää mahdollisimman nopeasti täsmäkeskustelutilaisuus liittyen uuselintarvikeasioihin ja vientiin. Lappiin kaivataan siis uutta Eviran edustajien vierailua. Paikalla olleet Eviran edustajat lupasivat viedä asiaa eteenpäin, ja Maaseutuklusteri on valmiina järjestämään uuden tilaisuuden heti, kun se Eviralle sopii. 

TUTUSTU NÄIHIN LINKKEIHIN:

Arktisen biotalouden & Maaseutuklusterin esitys
Eviran esitys maakuntakierroksella
Eviran antamaa lisätietoa
Tietoa uuselintarvikkeista
Finelin kotisivut
Eviran kotisivut
Lapin Maa- ja kotitalousnaisten kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti