maanantai 3. joulukuuta 2018

Uuselintarvikeasiaa Rovaniemellä - tutustu materiaaleihin!

Rovaniemellä pidettiin maanantaina 26. marraskuuta Eviran uuselintarvikeasetuksen keskustelutilaisuus. Saimme vieraaksemme ylitarkastaja Anna Mizrahin, jolle osallistujien oli mahdollista lähettää myös ennakkokysymyksiä, joiden vastaukset käytiin läpi esityksen yhteydessä. 

kuva: Maaseutuklusterin viestintä
Ensi alkuun kerrottiin osallistujille Maaseutuklusterin uusimmat kuulumiset ja muistuteltiin joulukuussa julkaistavasta uutiskirjeestä, jonka teemana on luonnontuotteet. Mikäli mieleesi siis juolahtaa jotakin hyviä nostoja uutiskirjeeseen, niin otahan yhteyttä: johanna.asiala@lapinliitto.fi. Kerromme mielellämme niin yritys- kuin hankekuulumisiakin ja erilaisista tulevista tapahtumista laajalle verkostollemme. Maaseutuklusterin viestinnän päivän esityksen löydät TÄÄLTÄ

Anna Mizrahin esitys herätti paljon keskustelua paikalle saapuneissa luonnontuotealan yrittäjissä ja hanketoimijoissa. Evira on koostanut taulukon suomalaisten luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttöhistoriasta, josta voi kätevästi tarkistaa, onko kasvilla tai kasvinosalla ollut käyttöä ennen vuotta 1997. Nämä tulkinnat pienimuotoisesta käytöstä ovat käytössä vain Suomessa. Lisäksi olemassa on muitakin luetteloita, kuten tanskalainen plante list sekä EU-komission uuselintarvikkeiden tarvittaessa päivitettävä lista.
kuva: Anna Mizrahin esitys

Uuselintarvikeprosessi on nykyään entistä avoimempi, sillä komission sivuilla on nähtävissä kaikki hakemukset. Lisäksi sähköinen hakujärjestelmä sekä selkeät aikarajat ovat helpottaneet prosessia kokonaisuudessaan. 

Tärkeää on huomata, että Eviran uuselintarvikelistaus ei suinkaan ole kaiken kattava ja täysin aukoton, vaan jos kasvia ei listalta vielä löydy, ei se tarkoita sitä, että kasvi olisi automaattisesti kielletty. Listausta päivitetään aina tarvittaessa. 

kuva: Lapin materiaalipankki | Terhi Tuovinen.
Erityisesti juomapuoli puhutti osallistujia. Jos kerran useista luonnontuotteista kuten hillan lehdistä ja pakurista saa tehdä teetä, miksei kylmäjuomia sallita? Kyseessä ei ole kuitenkaan tuolloin teejuomasta, jos juomaan lisätään esimerkiksi hiilihappoa tai makeutusainetta. Tällöin raaka-aineet eivät enää ole perinteisessä käytössään, johon niiden elintarvikestatus perustuu. Myös luonnontuotteiden aromi- ja maustekäyttö mietitytti. Yrittäjän tulee nimittäin tarkoin miettiä, milloin kyseessä on luonnontuotteen aromikäytöstä ja milloin maustekäytöstä, sillä näihin pätee eri asetukset (mauste: elintarvikeasetus, aromi: aromiasetus). Nyrkkisääntönä on, että jos lopputuotteeseen tulee paloja tuotteesta (kuten mustikasta), kyseessä on maustekäytöstä, jos taas tuotteesta tulee lopputuotteeseen pelkkää aromia, kyseessä on aromikäytöstä. Evira on lisäksi laatimassa aromiainesluetteloa. Maustamisessa ja aromatisoinnissa tulee kiinnittää huomiota myös elintarvikeryhmään eli maustetaanko esimerkiksi alkoholia vai karkkia. Konkreettisena esimerkkinä esille nousi lännenmaariaheinä, josta ei löydy dokumentoitua käyttöä ennen vuotta 1997. Lännenmaariaheinää saa tällä hetkellä käyttää ainakin alkoholijuomien maustamisessa ja ravintolisissä. Muuta käyttöä luvattiin selvittää Eviran toimesta. 

Mutta mitä sitten, jos yrittäjät haluavat saada muutoksen esimerkiksi teeaineksien kuten väinönputkijuuren käyttöön hiilihapotetuissa juomissa, miten tulee menetellä? Komissio on lopulta se, joka päätökset tekee, mutta Evira ja sieltä ylitarkastaja Anna Mizrahi ovat hyvä väylä edetä prosessissa. Lisäksi ylitarkastaja Kirsi-Helena Kannisella on yksityiskohtaista tietoa juomien maustamisesta, joten häneenkin voi olla suoraan yhteydessä. (etunimi.sukunimi@evira.fi). 

Annan esityksen löydät TÄÄLTÄ.

Kysymyksiä ja vastauksia? - ne löydät TÄÄLTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti