torstai 9. marraskuuta 2017

Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaari opiskelijan silmin

kuva: Aki Ranta
Rakentamisen laadusta on puhuttu paljon ja pitkään, eikä se jäänyt 2. marraskuuta pidetyssä Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaarissakaan huomioimatta. Kestävän rakentamisen ehtona on tietysti laadukas rakentaminen: pienten yksityiskohtien suunnittelusta käytännön toteutukseen. Virheitä ja onnistumisia on tehty ja tehdään jatkossakin rakentamisessa materiaaleista riippumatta. Päivän puheenaiheena yksi oli kuitenkin mielestäni ylitse muiden: puurakentaminen ja sen edistäminen.

kuva: Arktinen biotalous
Puun kestävä käyttö perustuu riittävän laadukkaan puumateriaalin tuottamiseen ja siitä tehtäviin pitkäikäisiin tuotteisiin kuten rakennuksiin. Tätä mieltä oltiin myös kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaarissa. Puusta rakennettaessa tuemme aluetaloutta ja hyvinvointia. Laadukkaasti rakennettu puutalo on myös elinkaarikustannuksiltaan edullinen.

kuva: Arktinen biotalous
Päivän aikana saatiin kuulla muun muassa EU-lainsäädäntöhankkeiden sekä Suomen lainsäädännön vaikutuksesta puurakentamiseen. Oulun yliopistolta käytiin kertomassa rakennustekniikan DI-koulutuksesta. Lisäksi esiteltiin toteutettuja, toteutuksessa olevia sekä suunnitteilla olevia puurakentamisen hankkeita ja puurakentamista edistäviä kaavoitussuunnitelmia. Puun käyttö niin julkisessa kuin yksityiskäytössä on lisääntynyt ja nousu näyttäisi yhä jatkuvan. Perinteisten hirsirakennusten määräkin näyttäisi olevan kasvamaan päin, mikä erityisesti lämmittää sydäntäni. Mielenkiintoisinta tällä kertaa oli mielestäni puurakentamisen uudemmat menetelmät sekä etenkin Ron Aasholmin alustus liittyen parametriseen puuarkkitehtuuriin ja sen mahdollisuuksiin. Alustus oli mielestäni edistyksellinen ja mielenkiintoinen. Toivottavasti alustuksen mukaisia puurakennelmia nähdään vielä täällä Lapissa. Puu todella taipuu moneksi!
Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaarin esitysmateriaalit ja kuvat tilaisuudesta löydät TÄÄLTÄ!

Kirjoittanut Aki Ranta, Lapin amk:n opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti