torstai 16. marraskuuta 2017

Matkalla Arktisen biotalouden ammattilaiseksi

Kuten olette aiemmin blogista voineet lukea, Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat saavat opinnoissaan toisinaan seurata ja osallistua ammattilaisten työpäivien kulkuun. Perinteisten työharjoittelun ja yritysvierailuiden lisäksi tämä on oiva tapa tutustua tulevan ammatin erilaisiin tehtäviin. Itsekin päädyin osana opintojani Tanja Häyrysen ja Johanna Asialan mukana Lapin elintarvikeohjelman jalkauttamisen teemapäivään 26.9. Arctic Treehouse hotellin Ravintola Rakkaaseen sekä Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaariin 2.11. Tiedekeskus Pilkkeessä.

Elintarvikeohjelman jalkauttamisen työpajapäivässä
Napapiirillä 29. syyskuuta. Kuva: Arktinen biotalous.
Elintarvikeohjelman jalkauttamisen teemapäivän aikana osallistuin työpajaan yhdenvertaisena eri sektoreilla toimivien elintarvikealan ammattilaisten kanssa. Vaikka suurin osa ajasta meni kuunnellessa toisten ajatuksia, olihan paikalla vuosikymmenien edestä elintarvikkeiden parissa työskentelyn kokemusta, sain esittää myös omia näkemyksiäni sekä kysymyksiä, joihin sitten muut antoivat kommentteja ja vastauksia. Mutta niinhän se on, että kun itse puhut, et kuule mitä muut sanovat. Päivä oli antoisa ja opin paljon uutta tulevaa ammattia varten. Tällaisissa työpajoissa ja seminaareissa tulee varomattomalle useasti positiivinen flow-tila, jossa tulee helposti puhuttua ja luvattua kaikenlaista. Niinpä iltapäivällä huomasin luvanneeni kirjoittaa opinnoistani Lapin ammattikorkeakoulussa tänne Biotalousuutiset-blogiin.

Tulevat agrologit ja Lapin maaseutu vuonna 2025. Oikealla Aki Ranta.
Kuva: Arktinen biotalous.
Opiskelen Lapin ammattikorkeakoulussa maa- ja metsätalousaloja sekä maaseutuelinkeinojen että metsätalouden koulutusohjelmissa, tutkintonimikkeinä agrologi ja metsätalousinsinööri. Opintojen sisällöistä minun on turha kertoa, koska ne löytyvät tiivistetysti hakuoppaista ja laajemmin koulun esitteistä ja internet-sivuilta. Entä mikä minusta tulee isona? Koulutukseen ja molempiin tutkintonimikkeisiin sisältyy niin paljon erilaisia asioita ja suuntautumisvaihtoehtoja, että kiinnostavia tulevaisuuden näkymiä riittää, joten jätän asian hautumaan ja odotan mitä tuleman pitää. Siispä kerron lyhyesti omat näkemykseni, kuinka kahden tutkinnon yhtäaikainen suorittaminen on osaltani ollut mahdollista, mitä hyötyä siitä on ollut ja miten se liittyy Arktiseen biotalouteen.

Aikaisempi ammatti ja valinnat olivat kuljettaneet minut Jyväskylään, jossa toimin rakennusalalla työntekijänä toimitila- ja kerrostalorakentamisessa. Kivipölyn läpi betonielementtejä katsellessa Lapin-pojan mieli alkoi kaivata lähemmäs luontoa ja Lappia, joten vähän aikaa asiaa tuumailtuani päätin hakea metsätalousinsinöörin koulutukseen, ja mielikuvissani samoilin metsissä tulistellen. Aloitin opinnot metsätalouden koulutusohjelmassa vuoden 2013 syksynä sen kummemmin alaa tuntematta.  Ensimmäisenä lukuvuotena opiskelu vei mennessään. Minulla oli kova halu oppia, joten tutortunnilla esille tullut mahdollisuus hakea agrologin opintoihin, joissa osan opinnoista pystyisi korvaamaan metsätalouden koulutusohjelman suorituksilla, herätti kiinnostukseni. Niinpä hain myös maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmaan ja aloitin opinnot vuoden 2014 syksynä.

Vapaa-ajalla voi nauttia vaikka nokipannukahvit Lapin kauniissa luonnossa.
Kuva: Lapin materiaalipankki.
Nykyiset opintosuunnitelmat sisältävät paljon itseohjautuvaa opiskelua, joten aikatauluja suunnittelemalla ja luentoja sekä opintokäyntejä itselle sopivalla tavalla priorisoimalla on ollut mahdollista yhtäaikaisesti edetä molemmissa koulutusohjelmissa. Päällekkäisyyksiä tulee ja joka paikkaan ei kerkeä. Kuitenkin korvaavista suorituksista etukäteen sopimalla saa kurssit halutessaan menestyksellisesti suoritettua. Harmillisesti taskun pohjalla pyörivistä muistilapuista on pakko siirtyä järjestelmälliseen kalenterin käyttöön. Koska molempiin opintoihin kuuluu maaperän ja kasvien sekä käytännön työn tunteminen, on sulan maan aikaan ollut paljon tehtävää. Mutta onhan hienoa kulkea luonnonhelmassa ja välillä antaa sahan laulaa tai upottaa sormet multaan. Tämän hetkisten opintojeni lähetessä loppua ovat talvikuukaudet olleet pakollisten opintojen osalta kohtuullisen väljiä, joten on aikaa kaivaa esille kiireisempänä aikana sivuun jääneet raportit ja muut näyttöpäätteellä tehtävät työt. Lisäksi aikataulu täyttyy kiinnostavista seminaareista ja konferensseista, joissa pystyy laajentamaan ja syventämään osaamistaan. Eikä se opiskelujen ajoittainen kuormittavuus tunnu pahalta, jos muistaa pitää tasapainoisesti vapaa-aikaa. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että on oikealla alalla. Nauti siitä mitä teet, tee sitä mistä nautit.

Lapin ammattikorkeakoulussa maa- ja metsätalousalojen (ent. luonnonvara-alojen) opinnoissa painotus on nimenomaan luonnonvarojen kestävässä ja älykkäässä käytössä pohjoisilla alueilla. Alojen suuntautumisvaihtoehdoista löytyvät omat ominaispiirteensä, mutta kaikkea yhdistää tilan tarve eli maankäyttö ja eri sidosryhmien tarpeiden yhteen sovittaminen. Tästä syystä näen kahden tutkinnon suorittamisen hyödyllisenä, jotta pystyisin tulevaisuudessa hahmottamaan paremmin koko Arktisen biotalouden tuotantoketjun sekä siihen liittyvien sidosryhmien tarpeet.

Ei se ole ku tehemä pois yhessä rakkauesta Lappiin!
kuva: Lapin materiaalipankki
Luonnonvarojen kestävään ja älykkääseen käyttöön sekä biotalouteen voidaan lukea kuuluvan monenlaista toimintaa muun muassa teollisuudesta, energian tuotannosta ja infrarakentamisesta kalastamiseen ja polttopuiden hakkaamiseen. Mielestäni luonnonvarojen älykkään käytön ja Arktisen biotalouden ytimessä ovat kestävä ruoan ja lämmön tuottaminen sekä hyvinvoinnin edistäminen alueella, jossa toimitaan. 

Teksti: Aki Ranta, opiskelijaKäy myös lukemassa saman kirjoittan ajatuksia Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaarista


Ps. Lapin liitto on myös julkaissut upouuden, hienon maakuntaohjelman eli Lappi-sopimuksen. Tutustu ylpeydenaiheeseemme täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti