torstai 23. marraskuuta 2017

Puhelias päivä Pellossa - kehitysideat koukkuun!

Bio- ja kiertotalous ovat nyt kaikkien huulilla. Ne eivät kuitenkaan saa jäädä pelkiksi muotisanoiksi, vaan niiden on tultava käytäntöön lappilaisissa kunnissa ja kylissä.

Porukat koossa - ei muuta kuin hommiin!
Senpä takia suuntasimme karavaanimme kyläkiertueella 20. marraskuuta Pellon Sirkkakoskelle. Vietimme bio- ja kiertotalouspäivää Sirkkakosken kylätalolla, jossa läsnä oli paikallisia kalastajia, Leader-edustaja, kehittäjiä sekä keskuskeittiön edustaja.

Keskustelut olivat päin kirkkain helmi. Keskusteluissa nousi esille muun muassa tarve ottaa seuraava kehitysaskel Sirkkakosken kalasatamassa. Kalanmassasta tulisi päästä eteenpäin, ja alkaa valmistaa keskuskeittiöiden hyödynnettäväksi vaikkapa kalapyöryköitä. Samoin puhuttiin mahdollisuudesta alkaa rohkeasti rekrytoimaan uusia tekeviä käsiä myös Miekojärvelle. Kalaa riittää - mutta riittääkö kalastajia?

Timo Sirkkala Pellon kehitykseltä kertoo
kunnan tahtotilasta. 
Kalastajilta tuli myös toivetta meille kehittäjille: laitetaan pystyyn kansainvälinen sähköinen markkina-alusta! Tällaisella alustalla kalastajat, muiden elintarvikkeiden tuottajat ja vaikkapa käsitöiden tekijät pääsisivät myymään tuotteitaan suoraan Lapin ja muun Suomen lisäksi muuallekin Eurooppaan. Toisin kuin REKO:ssa, sähköisellä alustalla kaupanteko ei olisi sidottu aikaan tai paikkaan. Tätä tarvitaan!

Kiertotalousryhmässä tiivistettiin puolestaan yhteistyötä tunnistamalla jo olemassa olevat mahdollisuudet. Samalla tehtiin päätöksiä siitä, mitä kukin toimija voi tehdä itse omalta osaltaan kiertotalouden edistämiseksi Pellossa.

Päivän esitysmateriaalit ja lopun kuvasadon löydät TÄÄLTÄ.
Kiertotalouslakana sai mukavasti täytettä!

Kuvat: Arktinen biotalous & Lapin AMK Bio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti