Lapin maaseudulla välimatkat ovat
tunnetusti usein pitkiä lähellekin. Nauta, lammas ja poro pitää viedä
teurastettavaksi joskus jopa satojen kilometrien päähän, mikä luo lisäkustannuksia
pientuottajien arkeen ja pienentää toiminnan katetta. Mutta entäpä jos teurastamo
tulisikin tuottajan luokse? Näin toimitaan jo Ruotsissa.
Ruotsi on edistyksellinen maa - siellä teurastamokin kulkee pyörillä
asiakkaiden luokse! Mistä ihmeestä on kyse?
Liikkuva teurastamo Sjöbossa. Video: Jouko Ylitervo.
Kyseessä on rekka, joka ajaa paikkakunnalta
ja tilalta toiselle teurastamaan lihakarjaa, oli kyseessä sitten nauta,
poro tai lammas. Kun rekka kaartaa tilan pihaan, se voi yhdellä työvuorolla teurastaa jopa 8 nautaa, poroja ja lampaita jopa 3-4-kertaisen määrän.
Saman pöydän ääressä Sjöbossa pohtimassa liikkuvan teurastamon edellytyksiä myös Lappiin. kuva: Jouko Ylitervo |
Liikkuva teurastamo ei ole niin kallis investointi kuin äkkiseltään voisi
kuvitella. Hintaa yhdelle liikkuvalle teurastamolle tulee noin 650 000 €.
Rekka pyörisi ympäri Lappia
kannattavasti kolmen työntekijän voimin. Hienoa tässä monikäyttöisessä
kulkuneuvossa on sekin, että se on omavarainen niin veden, sähkön kuin
ongelmajätteen säilytyksenkin suhteen.
Liikkuva teurastamo voisi olla Lapissa osaltaan vahvistamassa lähiruuan kasvavaa kysyntää.
Lihaa ei tarvitse lähteä kuljettamaan Utsjoelta tai Enontekiöltä satojen
kilometrien päähän leikattavaksi, vaan teurastus voidaan tehdä nopeasti lähellä
ja saada liha tehokkaasti paikalliseen käyttöön. Lopputuotteen voi todella sanoa olevan eettistä lihaa, kuten ruotsalaisen liikkuvan teurastamon kyljessäkin lukee. Samalla liikkuvan teurastamon toiminnan kautta on
aito mahdollisuus saada lisätienestiä lihatuottajillemme.
Tupailloista vastauksia kysymyksiin
Merja Ahola (vasen) ja Jouko Ylitervo (oikea) Sodankylästä tutustumassa Pudasjärven Köökin toimintaan. Kuva: Jouko Ylitervo |
Liikkuvaa teurastamoa ollaan hartiavoimin hoitamassa myös Lappiin lihatuottajiemme
arjen helpotukseksi ja liiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi. Liikkuvan
teurastamon toimintaedellytys -hanke on
järjestänyt syksyn aikana tupailtoja eri
puolilla Lappia. Tupailtojen ideana on tuoda
tietoa liikkuvan teurastamon tuomista mahdollisuuksista suoraan Lapin kuntiin, niin tuottajille, kyläläisille kuin kunnan päättäjillekin. Hankkeen tarkoituksena on selvittää liikkuvan teurastamon kannattavuus ja toimintamahdollisuudet myös Lapin olosuhteissa.
Tästä syntyy illallinen Pudasjärven tupailtaan. Kuva: Jouko Ylitervo |
- Olemme saaneet erittäin hyvää keskustelua aikaiseksi sekä suoraa
palautetta tuottajilta jo pidetyissä tupailloissa. Ihmisiä todella kiinnostaa liikkuvan
teurastamon konsepti. Tämä on tietysti ainoastaan hyvä asia, toteaa Sodankylän kunnan Jouko Ylitervo, joka on myös Liikkuvan teurastamon
toimintaedellytykset -hankkeen projektipäällikkö. Mukana hänen kanssaan
tupailloissa on ollut Luonnonvarakeskuksen raudanluja
asiantuntija Rauno Kuha. Luke on toinen hankkeen päätoteuttajista.
- Nyt on aika tuoda vastauksia kysymyksiin ja esitellä uudet mahdollisuudet
meidän tuottajillemme. Teurastamisen ei
tarvitse enää olla työlästä ja kallista, vaan voimme tehdä siitä yhdessä helppoa!
Joukon valmistama illallinen meni kuin kuumille kiville! Kuva: Jouko Ylitervo |
Vuoden 2018 puolella tupaillat jatkuvat. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja pohjautuvat yhteisiin keskusteluihin. Kutsuhan kiertue kylään myös omaan kuntaasi - tehdään töitä koko Lapin yhteiseksi hyväksi!
VUODEN 2018 TUPAILLAT:
6.2. Posio, Vapaa-ajantalo Pyrintö, klo 10
13.2. Ranua, Kunnan valtuustosali, klo 12-15
15.2. Taivalkoski, Kunnan valtuustosali, klo 10
16.2. Kuusamo, Kaupungintalon valtuustosalin takaosa, klo 10
Lue lisää tulevista tupailloista TÄÄLLÄ.
Lisätietoa tupailloista: Jouko Ylitervo,
jouko.ylitervo@businesslappi.fi,
040 138 1293
Loput kuvat Pudasjärven tupaillasta ja Ruotsin matkasta löydät täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti