kuva: posio.fi |
Maaseutuklusterin karavaani karahti Posiolle torstaina 4. lokakuuta kuntakierroksen merkeissä. Kuulijakunta vaihteli maatilallisista teknisen puolen edustajaan ja kunnanvaltuutettuihin, jotka saivat aimon annoksen tietoa siitä, miten Posion kyliä ja maataloutta voidaan kehittää, parantaa energiatehokkuutta sekä ottaa paremmin huomioon erilaisten hankintojen ja päätösten aluetaloudelliset vaikutukset. Erityisesti maatilallisten kanssa käydyissä keskusteluissa pinnalle nousi ajatus jatkojalostamisen suuresta potentiaalista - ovatko posiolaiset valmiita ottamaan haasteen vastaan?
Päivän avasi tunnin mittaisella keskustelutuokiolla ProAgrian yritysasiantuntija Keijo Siitonen. Keijo kertoi tilaisuuteen kutsutuille noin kymmenelle tilalliselle vastikään startanneesta hankkeesta, jossa tutkitaan biokaasun tuotannon edellytyksiä lappilaisilla maatiloilla eri kylissä Sodankylän, Sallan ja Posion alueella. Posiolla sijaitsevissa Hämeenkylissä on jo maatiloja, jotka ovat sitoutuneet rahoittamaan hankkeen yritysosuuden, sillä hyöty hankkeen tekemistä selvityksistä nähdään suureksi. Biokaasun tuotannon lisäämisen taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta ja sen ripeästä etenemisestä, ja yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista on liikenne, joka käyttää fossiilisia polttoaineita. Biokaasu on uusiutuva ratkaisu liikenteen päästöongelmiin.
kuva: Maaseutuklusterin viestintä |
Toisaalta maatilallisia puhututti myös maidon jatkojalostaminen. Lappilaisissa puhtaissa olosuhteissa alkunsa saanut maito voidaan myydä luksustuotteena esimerkiksi matkailijoille, mutta jalostettuna siitä saa jäämään entistä enemmän pääomaa alueelle. Matkailu kun on kasvava trendi myös Posiolla. Hurjaa loikkaa ei kuitenkaan raaka-aineiden jalostuksen suhteen tarvitse ottaa heti alkuun, vaan kehitystä voi lähteä hakemaan pienin askelin, kuten sallalainen Hannu Lahtela on tehnyt porosipsiensä kanssa. Koska innostusta jatkojalostamiseen ja siten pääomapaon tilkitsemiseen löytyi tilaisuuteen osallistuvien maatilojen keskuudesta, sovittiin uusi tapaamispäivä torstaina 25.10. Tuolloin katsotaan seuraavat konkreettiset askeleet esimerkiksi investointien suhteen. Alueella toimivat yrittäjät ovat tervetulleita mukaan tähän tapaamiseen, jos kiinnostusta oman liiketoiminnan kehittämiseen löytyy. Lisätietoa: Veli-Matti Ruotsalainen, elinkeinokoordinaattori, veli-matti.ruotsalainen@posio.fi, 040 8012 205. Jääkäämme siis kuulolle!
kuva: Maaseutuklusterin viestintä. |
Lapin Energiakonttoria ja Alueellinen energia- ja ilmastotyön edistäminen -toimeksiantoa esitteli Lapin ammattikorkeakoulun projekti-insinööri Otto Pesonen. Saimme kuulla, että Posiolla energiankäyttöä seurataan jo tarkasti suurimmissa sähkönkulutuspaikoissa kuten kouluissa, jäähallissa ja terveyskeskuksessa hyödyntäen uusimpia taloautomaatiotekniikoita. Säästöjä energian suhteen onkin saatu jo aikaan lupaavasti. Hienoa on myös se, että Posion suurimmissa kiinteistöissä ei enää käytetä öljyä lämmitykseen, vaan lämmitys tapahtuu hakkeella kaukolämmön kautta. Onko Posio siis ollut energiatehokkuuden ja energiansäästön suhteen piilotettu timanttimme? Tilaisuuden aikana päätettiin myös, että Posiolle tulee stand alone -neuvontapiste energiaan liittyen, ja pisteen paikaksi tulee mahdollisesti Posion kirjasto. Lisätietoa tulossa Lapin Energiakonttorin sivuille! Lapin Energiakonttorin sivuille kootaan myös kaiken aikaa erilaisia energiaan liittyviä palveluita tarjoavia pk-yrittäjiä, joten jos tarjoat vaikkapa asennus-, katselmus- tai kunnossapitopalveluita, käy ilmoittamassa yrityksesi mukaan toimintaan TÄÄLLÄ. Otto Pesosen pitämän esityksen löydät TÄÄLTÄ.
Lapin liiton Maaseutuklusterin viestintä -hankkeen projektipäällikkö Tanja Häyrynen puhui posiolaisille muun muassa erilaisista hankinnoista ja päätöksistä sekä niiden aluetaloudellisista vaikutuksista. Heti alkuun huvitusta herätti se, että Maaseutuklusterin toiminnassa mukana oleva Arctic Superfoods EVÄS-patukoiden isä Jari Kurtti on kotoisin Posiolta - jo tästä syystä kaikkien posiolaisten tulisi maistaa näitä lappilaisia herkkuja! Myös kemijärveläisen Sanna Jämsän Wild from Arctic -vaahtokarkit ovat herättäneet ihailua Posiolla - mutta kuka lähtisi tekemään vastaavanlaista menestystarinaa täällä? Posiolaisista muikuista puhuvat monet, ehkäpä niistä voisi tehdä seuraavan tähtituotteen isommillekin markkinoille? Maaseutuklusterin esille tuomat konkreettiset lukemat erilaisten alueen ulkopuolelta tehtyjen hankintojen vaikutuksesta aluetalouteen herättivät kuhinaa myös posiolaisten kunnanvaltuutettujen keskellä. Tanja Häyrysen esityksen löydät TÄÄLTÄ.
kuva: Tiina Liuska, Lapin liitto |
Iltaosuudessa katsottiin myös Arctic Ice Cream Factoryn omistajan Anna-Riikka Lavian tekemä videotervehdys, jossa hän kertoi omasta hankkeestaan Digiarkkitehtuurin tiekartta lappilaisille elintarvikeyrityksille. Kaikkien posiolaisten elintarvikealan yrittäjien kannattaa käydä katsomassa tämä video ja pistää Anna-Riikalle viestiä, mikäli video herättää kysymyksiä tai toiveita avusta digitalisaatioon liittyen: arlavia@ulapland.fi.
kuva: Maaseutuklusterin viestintä. |
Illan päätti Keijo Siitosen toinen puheenvuoro, jonka kuulijakuntana oli tällä kertaa kunnanvaltuusto. Keijo nosti hyvin esille sen, että suurin este lappilaisen maaseudun kehittymiselle on asenneongelma: eihän täällä kannata mikään! Mutta niin vain taitaa kannattaa, kun katsoo puhtaasti tilastoja: yhtäkkiä Inari on Helsingin ohella niitä harvoja paikkoja, jotka ovat erittäin muuttovoittoisia. Pitää vain uskoa ja lähteä tekemään, sillä raaka-aineet menestykseen löytyvät lappilaiselta maaseudulta, puhtaista luonnonvaroistamme! Kehittämistä kannattaa lähteä tekemään Lego-palikka kerrallaan: ensin saadaan tietoa alueen tilanteesta, sitten aktivoidaan yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia, jotta saadaan uudenlaista yrittäjyyttä. Tämän jälkeen nuoret näkevät maaseudun mahdollisuudet, innostuvat ja jäävät perheineen kyliin asumaan, jolloin emme menetä tulevaisuuden tekijöitä. Näin saamme Lapin säilymään elinvoimaisena jatkossakin. Keijon illan esityksen löydät TÄÄLTÄ.
kuva: Maaseutuklusterin viestintä. |
Posion 4.10. kuntapäivän esitykset löydät kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ.
Kysyttävää? Kysy pois: tanja.hayrynen@lapinliitto.fi, 040 704 3130 / johanna.asiala@lapinliitto.fi, 040 661 2592
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti