maanantai 1. lokakuuta 2018

Tarina Lapin tulevaisuudesta

kuva: Hanna-Leena Pesonen.
Tässä on Taisto, paluumuuttaja ja kyläkauppias neljännessä polvessa. Kun Taisto perusti perheen Alexin kanssa, he halusivat taata lapsilleen hyvän elinympäristön. Sellaisen, missä he voivat tuntea tekevänsä osansa maailman kestävyyskriisin ratkaisemiseksi. Paluu Lappiin ja suvun kaupan jatkaminen oli luonnollinen valinta. 

Taisto hörppii kahvia, lukee uutisia keittiön pöytäpinnasta ja tilaa samalla kimppakyydin robottibussin reitin varteen. Alex aikoo jäädä kotitoimistoonsa, koska lapsilla on yhteinen tulevaisuuslukupäivä kiinalaisen kummiluokan kanssa - Haapa ja Kuura sovittelevatkin jo VR-laseja päähänsä. 

- Teethän päivällisen tänään - minulla menee myöhään sen japanilaisen terveysmatkailuryhmän VR-todellisuudessa, Alex pyytää. 
 - Öö, joo, meille tuli kaupalle iso erä haukea kalastajien osuuskunnalta, voisin tehdä jotain siitä.

Alex jatkaa: 
- Ajattele, meillä oli viime viikolla Pyhän metsäterapiassa mies, joka suunnilleen sai paniikkikohtauksen, kun hänen piti riisua sukat ja kävellä rahkasammalella paljain jaloin! Mutta stressilevelit laskivat viikon jaksolla niin, että lääkäri totesi hänet jälleen työkykyiseksi.

Taisto eksyy ajatuksiinsa. Eipä olisi silloin Lappiin muuttaessa uskonut, että lääkärit ympäri maailmaa lähettävät asiakkaita Lapin Luontoon parantumaan, Alexin hoiviin! Yhdessä VR-matkailun kanssa tästä onkin kehittynyt laajan verkoston elinkeino, joka ulottuu aina pohjoiseen Lappiin asti.

Mitenköhän Saana-serkulla siellä menee? Viimeksi kun soiteltiin, hän oli vastaanottamassa asiakkaita luotijunalta. Asiakkaat halusivat ensimmäiseksi nähdä Kestävän Matkailun sertifikaatin
kuva: Hanna-Leena Pesonen.

Lähtiessään Taisto vielä muistuttaa Alexia, että pitää illalla laskea, mihin talon ylijäämäsähkö kannattaa tässä kuussa myydä. 

Jahas, tänään onkin yhteisomistusauton puikoissa Havu, biotuotetehtaan kiertotaloussparraaja. Taisto kuulee, että taas joku delegaatio, nyt Piilaaksosta, on tulossa virtuaaliopintomatkalle Lapin kestävän kehityksen malliin - ja viime kuussa oli joukko EU:n virkamiehiä ja yritysjohtajia kiertotalousharjoittelussa. 

Bussissa Taisto ohjaa robotin tarkastamaan tehtaan hukkalämpöä ja aurinkoenergiaa yhdistävän sähköjärjestelmän toimivuuden. Samalla hän tilaa robotille huoltohenkilön - onneksi Saura-säätiöltä saa navettajärjellä ja työkalupakilla varustettuja monitoimiosaajia.

Taisto tervehtii yhteisyrityksen muita jäseniä: Tuohi käyttää jo 3D-tulostinta, Samir on tilannut kaupungintalon kahvioon ruokailuvälineitä ja ikäihmisten perhehoidon koordinaattori kuulolaitteita - ne lähetetään dronella Sodankylään.

Mahmud hihkaisee verkkokaupan myynnin nousseen huimasti sen jälkeen, kun valikoimaan saatiin ”Kemijärven puuvillaa” eli sitä liukosellua hyödyntävä paikallinen vaatebrändi. 

kuva: Hanna-Leena Pesonen.
Taisto kiirehtii auttamaan Kaarnaa, logistikkoa, joka koordinoi pientiloilta tulevia elintarvike-eriä älyrekan kyytiin - ne matkaavat lähiseudun keittiöihin ja matkailukeskuksiin. Yhdessä muiden alueiden tuotteiden kanssa sitä riittää myös etelän asiakkaiden tarpeisiin. Siellä meille jokapäiväinen ja edullisin ruoka on luksusta, ovat kai kyllästyneet siihen labraruokaan, hymähtää Taisto itsekseen. 

Kaarnan laite ilmoittaa, että hiilijalanjälki Pyhälle menevällä villiyrttierällä on pienin dronen ja reittiliikenteen yhdistelmällä. Aivan, se hiilijalanjälkivero, mutisee Taisto ja kävelee kahvihuoneeseen. Hän selaa vielä Arktisen alueen päättäjien yhteiskokouksen materiaalia ja paikallista sirkkaleipää maistaessaan hän ei voi kuin yhtyä Lapin tulevaisuusjohtajan näkemykseen: 

Lappi todellakin on kansainvälinen, luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen ja kiertotalouden mallialue! 

Taisto twiittaa vielä kokouksen trendiharavaan oman heikon signaalinsa: verkkokaupassa kyseltiin , mistä voi ostaa Lapin muistoimplantin?

---------------

Hanna-Leena Pesonen.
Kuva: Lapin liitto
Tarinan Lapin tulevaisuudesta on kirjoittanut Lapin liiton Tulevaisuus Lapista - ennakointi uudessa maakunnassa -hankkeen projektipäällikkö Hanna-Leena Pesonen. Juttu liittyy tänä syksynä aloitetun uuden Lapin maaseutuohjelman laatimiseen. Ohjelman tulevaisuuskuvia ja skenaarioita kerätään muun muassa ympäri Lapin kuntalaisille järjestettävissä kutsupohjoisissa Erätauko-keskusteluissa, joissa äänensä saa kuuluville kuntalaiset, jotka eivät yleensä osallistu erilaisiin kehittäjien järjestämiin työpajoihin ja tilaisuuksiin. Keskustelutilaisuuksia on kolme, joista ensimmäinen on 2.10. Sodankylässä. Lisäksi käynnissä on tällä hetkellä kolmikierroksinen asiantuntijoille lähetetty Delfoi-tutkimus. Näiden jälkeen pidetään yksi laajempi työpaja skenaarioihin liittyen marraskuun loppupuolella. Skenaariot valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä. 

Vuoden 2019 aikana keväällä käydään vielä koko Lappi läpi Leader-alueittain työpajoissa, joissa kaikki halukkaat saavat äänensä kuuluville yhteistä visiota ja tavoitteita luodessa. Lapin maaseutuohjelma valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä. 

Kysymyksiä? Ota yhteyttä:
Hanna-Leena Pesonen, hanna-leena.pesonen@lapinliitto.fi, 040 186 1455
Tanja Häyrynen, tanja.hayrynen@lapinliitto.fi, 040 704 3130

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti