Maaseutuklusterin viestintä -hankkeen kuntakierros on tiivistänyt lokakuussa tahtiaan. 4.10. vierailimme Posiolla ja 26.10. Ylitorniolla yhdessä klusterin asiantuntijoiden kanssa.
Ylitorniolla ohjelmassa oli monenlaista puheenvuoroa paikalle saapuneille kunnanvaltuutetuille. Alta näet päivän ohjelman:
- 12.45–13.00 Kahvitarjoilu
- 13.00–13.15 Tilaisuuden avaus - Ylitornio tänään, Tapani Melaluoto, Ylitornion kunta
- 13.15–14.00 Elintarvikkeiden ja energian hankintojen aluetaloudelliset vaikutukset, konkreettiset esimerkit sekä rahoitusmahdollisuudet, Tanja Häyrynen, Lapin liitto. Keskustelua aiheesta, n. 15 min
- 14.15–14.30 Luonnontuotteiden jatkojalostaminen yritystoimintana, Helena Pahkala, Suomen metsäkeskus. Keskustelua aiheesta, n. 15 min
- 14.45–15.00 Fossiilisilta uusiutuville - energiapuun soveltuvuus energiantuotannossa, Petri Kuisma, Lapin amk. Keskustelua aiheesta, n. 15 min
- 15.15–15.30 Maaseutuklusteri ja miten se voi voimistaa yrittäjyyttä Ylitorniolla, Johannes Vallivaara, ProAgria. Keskustelua aiheesta, n. 15 min
- 15.45–16.00 Keskustelua päivän annista yleensä - mitä seuraavaksi Ylitorniolla?
Lisäksi mukanamme oli Lapin AMK:n projekti-insinööri Otto Pesonen, joka jututti kunnan teknistä puolta ja kertoi heille mm. uudesta Lapin Energiakonttorista - olethan sinäkin löytänyt tiesi jo näille nettisivuille? Muista myös 15.11. pidettävä Lapin energia- ja kiertotalouspäivä - tapahtumaan voit osallistua myös etänä!
Tapani Melaluodon mukaan Ylitornio on vahva maatalouspitäjä, mutta sekin kamppailee monien muiden Lapin kuntien tavoin väestönkehityksen kanssa - väkiluku vähenee ja kylät tyhjenevät. Ylitorniolla ei toistaiseksi ole vahvaa elintarviketoimijoiden keskittymään, kuten paikallista elintarviketaloa, mutta yksi mahdollisuus saada tällainen toimintaan on tarjota paikallisille yrittäjille halvemmalla tilavuokralla yhteiskäyttötiloja. Näin on toimittu muun muassa Kemijärvellä.
Usea paikallinen huipputuote toimitetaan Ylitornioltakin jalostettavaksi muualle, jolloin jalostuksesta syntyvä lisäarvo valuu kunnan ulkopuolelle. Ennen kunnasta löytyi meijereitä, muttei enää - ehkäpä pienimuotoista maidon jatkojalostusta olisi mahdollista saada uudestaan myös Ylitorniolle? REKO-toimintaa ei vielä pyöri Ylitorniolla, mutta erilaisissa ryhmissä Facebookissa on kuitenkin myyty esimerkiksi Leivejoen lihaa - tällainen pienimuotoinen lähiruokatoiminta on selvästi lisääntynty Ylitorniollakin. Tanja Häyrysen esityksessä puhetta herättivät myös Lapin keskuskeittiöiden lähiruokaprosentit - miten Ylitornion kanssa suurin piirtein saman kokoinen Sallan kunta on onnistunut pääsemään 25 % lähiruoan hyödyntämisessä? Käy sinäkin tutustumassa, minkälaista lähiruokaa Sallan kunnassa hyödynnetään. Lue ruokapalvelupäällikön vastaus täällä.
Ylitorniolla on myös valtavat puuvarannot, joita toistaiseksi hyödyntää paikallisesti vain Kannalan huvilat. Tilaisuuden aikana kuultiin myös terveisiä Suomen metsäkeskuksen Timo Pistolta liittyen Pohjois-Suomen suunnitteilla oleviin suuriin investointihankkeisiin ja hankkeiden puun tarpeeseen. Timo Pisto saikin kunnalta kutsun tulla uudelleen kylään kuntakierroksen merkeissä - ylitorniolaiset haluavat tietää, miten he voivat olla edistämässä Ylitornion metsäbiotaloutta. Piston terveisiä tuonut Helena Pahkala kertoi myös luonnontuotteiden jalostamisesta liiketoimintana. Ylitorniolla luonnontuoteala ei ole toistaiseksi ottanut tuulta purjeidensa alle, mutta hunajaa täälläkin tuotetaan. Pahkala korosti hanketyön tärkeyttä - hankkeen kautta voitaisiin kuntaan saada vaikkapa luonnontuotteiden keruuasema ja keruutoiminnasta kesätöitä kunnan nuorille.
Lapin ammattikorkeakoulun Petri Kuisma antoi kunnalle loistavia esimerkkejä siitä, miten hankkeiden avulla on saatu tehtyä erilaisia selvityksiä, kuten miten kunnan kiinteistöissä voitaisiin korvata öljyn käyttö ja millaista hyötyä tästä on. Kuisma muistutti, että opiskelijat tekevät mielellään opinnäytetöitä kotiseudulleen, ja tätä resurssia kannattaa hyödyntää väylän varressa! Ylitornion kunta on myös mukana vastikään startanneessa Vähähiilinen Lappi (Väppi) -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa Lapin kuntien energiatehokkuutta sekä tutkia kestävän ja hajautetun energiantuotannon aluetaloudellisia vaikutuksia. Stay tuned!
Maaseutuklusterin vetäjä Johannes Vallivaara näkee, että maatila on lappilaisen maaseudun perusyritys, joten maatilatoiminnan kehittämistä ei tulisi ajaa paitsioasemaan kunnissa. Tällä hetkellä kunnat eivät huomioi strategioissaan maatilatoimintaa riittävästi. Jos maatalous kuolee, elintarvikeomavaraisuus pienene ja joku voi sammuttaa valot lähtiessään. Tärkeä kysymys on, ymmärretäänkö Lapin kunnissa meidän maamme ja vetemme todellinen arvo? Entä osataanko tätä arvoa hyödyntää? Klusterista voit saada apuja siihen, miten lähteä kaupallistamaan esimerkiksi maatilatoimintaasi.
Kaikki päivän esitysmateriaalit löydät TÄÄLTÄ.
Psst! Olimme Ylitorniolla maaseutuyrittäjyyden teemapäivässä myös vuosi sitten. Voit palata tuon päivän tunnelmiin Biotalousuutisten kautta täältä: http://biotalousuutiset.blogspot.com/2017/11/maaseutuyrittajyys-valokeilaan.html
Kuvat: Maaseutuklusterin viestintä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti