maanantai 24. kesäkuuta 2019

Kestävän kehityksen mallikunta Ii

Matkaporukkaa Iin Micropoliksen pihalla
- huomaa rakennuksen kyljessä olevat lukuisat aurinkopaneelit!
Maaseutuklusterin toinen kotimaan parastamismatka suuntautui Pohjois-Pohjanmaan rannikolle, Iihin, joka on kestävän kehityksen mallikunta lähes kaikilla mittareilla mitattuna. Parastamismatkan teemana oli totta kai uusiutuva energia. Matkan järjestäjänä toimi Vähähiilinen Lappi eli VÄPPI-hanke, ja matka järjestettiin toukokuun alkupuolella. Alla voit tutustua muutamiin nostoihin mielenkiintoisesta päivästä!

Päivän kaikki esitysmateriaalit ja valokuvat TÄÄLLÄ

Iissä aloitettiin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teijo Liedeksen terveisillä. Iin kunta on tyytyväinen ja syystäkin - kunta kasvaa kaiken aikaa, ja ennen kaikkea kestävästi. Uusiutuvasta energiasta on tullut kaikkien iiläisten asia. Kun hommaan alettiin muuttamalla yhden koulun lämmitysmuoto maalämpöön ja nähtiin muutokset positiiviset edut, on ollut helppo muuttaa loppujenkin koulujen lämmitys pois öljyltä. Uusiutuvan energian käytön edistäminen ei ole tullut kunnalle kalliiksikaan, sillä se ostaa elinkeinopalveluitaan Iin Micropolikselta, joten suurin osa palkkakustannuksesta tulee hankkeiden kautta. 

Tämänkin sähköauton lataaminen on Iin Micropoliksella ilmaista!
Kuntalaiset on osallistettu Iissä aidosti mukaan ilmastotyöhön. Heiltä on kysytty esimerkiksi työpajoissa, mitä asioita he haluaisivat viedä eteenpäin. Näin myös kuntalaiset on saatu sitoutettua ilmastotyöhön. Uutta tutkimustietoa ja viestiä uusiutuvan energian hyödyistä pitää kuitenkin viedä koko ajan eteenpäin, jotta vääriä käsityksiä ei pääse syntymään. Ii on saanut myös kansainvälistä näkyvyyttä työllensä - yhteydenottoja on tullut jo Australian Tasmaniasta asti! Nykyään Ii ei ole ainoa Hinku-kunta eli hiilineutraali kunta Suomessa, vaan yhä useammat ovat lähteneet mukaan Hinku-työhön. Myös Iistä tuttua 50/50-mallia (lue lisää alta) on monistettu muihin kuntiin. Tieto on parasta silloin, kun se jaetaan! Tällä hetkellä Iin kunnan omaa toimintaa ohjaa resurssiviisas tiekartta


Miksi uusiutuvaa energiaa?


Iin energiansäästöt (2007-2016) ovat vastanneet
noin 4500 iiläisen vuosittaista hiilijalanjälkeä!
Iin kuntaan on saatu 1990-luvulta lähtien pelkästään tuulivoiman kehittämiseen ja lisäämiseen yhteensä noin 160 000 000 € ulkopuolisia investointeja - mutta toisaalta kunta saa tuulivoimasta takaisin vuosittain 1 100 000 € kiinteistö- ja muiden verojen muodossa. Jo tässä on yksi iso syy sijoittaa tuulivoimaan, ekologisista vaikutuksista puhumattakaan. Vuonna 2017 Iin koululaiset säästivät energiaa 12 659 € edestä 50/50-mallia hyödyntäen - ei mikään pikku summa siis! Kunnan käyttämistä sähköautoista puolestaan muodostuu vuosittain noin 45 000 € säästö verrattuna polttomoottoriautoihin, kun laskee kaikki kustannukset yhteen. Eurot puhuttavat ja kertovat myös raakaa faktaa siitä, miksi kuntien kannattaa sijoittaa uusiutuvaan energiaan. Ii haastaakin kaikki Suomen kunnat tähän mukaan. Tavoitteetkin ovat korkealla - vuoteen 2020 mennessä hiilidioksidipäästöistä pitäisi leikata peräti 80 %, vuoteen 2016 mennessä tästä on toteutunut 52 %, eli hyvällä tiellä ollaan! 

Aamupäivään kuului myös Iin hanketoiminnan esittelyä. Jouni Tanskanen kertoi Älyliikenteestä ja Arctic Energy -hankkeesta. Jälkimmäisessä tarkastellaan kohteiden energiatehokkuutta, mittaluokka vaihtelee koko Tanskasta Iin 400 asukkaan Asemakylään - kyseinen järjestelmä siis taipuu moneen. Järjestelmään voit tutustua täällä: https://www.energyplan.eu/. Älyliikenne-hankkeessa puolestaan taustalla vaikuttaa kasvava kansainvälinen matkailu, jolloin matkustajat saapuvat Iihin lentämällä Oulun kautta, ilman omaa autoa. Lisäksi Iistä kulkee päivittäin Ouluun töihin 1000 henkeä, toiseen suuntaan liikenne on noin 600 henkeä päivässä. Potentiaali älyliikenteen ratkaisuille ja kimppakyydeille on siis suuri! Lisäksi horisontissa siintää tavoite palauttaa Iihin junaliikenne, joka palvelisi erityisesti Oulussa työssäkävijöitä. 

Iin Ilmastoareenan mainokset puhuttavat.
Ilmastoareena on maaseuturahaston rahoittama hanke, joka nostaa maaseudun kansallisen ilmastokeskustelun keskiöön. Tavoitteena tällä hankkeella on vakiinnuttaa Suomen Ilmastoareena -tapahtuma Iihin. Tuleva Ilmastoareena järjestetään 23.-24.8. nimenomaan Iissä - lue lisää: https://ilmastoareena.fi/.  #meidänpitääpuhua #meidänpitäätehdä


Energia-agentit vauhdissaMaaseutuklusteri on viestinyt jo aiemmin eteenpäin Iin 50/50-mallista, joka on tarkoitettu erityisesti nuorille kuten koululaisille ja jopa päiväkotilaisille. Mallin tarkoituksena on opettaa nuoret säästämään energiaa arkisilla, pienillä toimilla. Energiaa säästyy konkreettisina euroina, ja puolet säästetystä summasta saadaan koulun omaan käyttöön, puolet palautuu kunnalle. Malli on omaksuttu kunnan kouluissa ja päiväkodeissa sen verran hyvin, että nyt lapset ja nuoret ovat jopa huolissaan siitä, mikseivät kaikki aikuiset ota säästötoimia tosissaan. Paniikkia nuorten keskuudessa ei kuitenkaan lietsota, vaan energiansäästö opetetaan heille mahdollisuutena ja positiivisena asiana

Tässä luokassa Ojakylän koululla
energia-agentti opastaa esikoululaisia.
Liikkeelle lähdetään pienistä teoista. Luokissa seikkailee energia-agentteja, jotka opettavat lapsille ja nuorille energiansäästötekoja. Luokan valokatkaisimet on merkitty siten, että luokkaan tullessaan on helppo painaa päälle vain kaikista välttämättömimmät valot, jolloin osa valoista jää kokonaan kiinni. Luokkien lämpötilaa valvotaan kaiken aikaa. Vesipisteiden kuten vessanpönttöjen ja hanojen lähettyvillä on ohjeita veden säästäväiseen käyttöön. Koulu on järjestänyt oppilailleen hävikkikilpailun, jossa vähiten ruokahävikkiä tuottanut luokka kruunattiin voittajaksi. Pesuaineiden ympäristöystävällisiä merkintöjä opetetaan nuorille - ja nuorten kautta tieto siirtyy myös kotiin! Iissä ollaankin vahvasti sitä mieltä, että ympäristökasvatus pitäisi saada jokaikiseen Suomen kouluun. Iin kouluissa on jokaiselta luokalta edustus energiatiimissä, jonka jäsenet saavat lopulta päättää sen, mihin puolet säästetyistä rahoista menee eli yleensä noin 400-500 € vuositasolla. 

Iltapäivän pääosassa olivat Iin hankkeet. Iissä tehdään paljon ilmastotyötä myös hankkeiden kautta. Iissä esimerkiksi Tuunataan työtä ESR-hankkeen kautta. Kyseessä on kiertotalouteen liittyvä työllistymishanke, jonka kohderyhmänä ovat alle 50-vuotiaat iiläiset työttömät. Hankkeen pyrkimyksenä on työllistää ihmiset nimenomaan kiertotalouteen liittyviin työtehtäviin. Lue lisää: www.ii.fi/tuunataan

Iisisti Energinen puolestaan järjestää energiailtamia kuntalaisille. Hanke rantautui sinne, missä kuntalaiset jo valmiiksi olivat, esimerkiksi järjestöjen illanviettoihin. Iltamissa pelattiin esimerkiksi energiaan liittyviä tietopelejä. Näin levitetään energiatietoutta rennolla, osallistavalla tavalla, eikä ketään osoitella syyttävällä sormella. Mukana ovat olleet niin eri kylätoimikunnat, eläkeläiset kuin paikalliset martatkin. 

Paikallista on yritysvetoinen, Rovaniemeltä napattu idea (vrt. Likiliike). Mukaan pääsee, jos yrityksen koti- tai toimipaikka on Iissä, yritys työllistää iiläisen yrittäjän tai iiläisiä sekä sitoutuu edistämään Iin resurssiviisautta. Paikallista-merkin saanut yritys saa hyötyä paikallisuudesta viestintäänsä, yhteisiä kampanjoita ja markkinointia esim. Facebookin kautta. Lisäksi yritykset tekevät ympäristölupauksen, joka sopii heidän omaan toimintaansa, esim. kalustevalmistuksen hukkapalat luvataan hyödyntää yrityksen lämmityksessä.

Talotekniikka-hankkeessa tarkoitus on saada uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden alalla toimiville pk-yrityksille. Yhtenä toimenpiteenä hankkeessa kuntien, seurakuntien ja muiden yhteisöjen kiinteistöjen energiansäästöpotentiaalia. Energiansäästötoimien lisäksi hanke pyrkii lisäämään uusiutuvan energian ja etenkin aurinkoenergian käyttöönottoa. 

Maaseutuklusterin viestijät ja katon aurinkopaneelit,
kyllä kelpaa!
Iistä on meillä monella paljon opittavaa. Iissä tehdään, eikä vain puhuta - ehkä olisi korkea aika myös ottaa ja tehä pois myös täällä Lapissa! 

Kuvat: Maaseutuklusterin viestintä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti