tiistai 29. elokuuta 2017

Biotalousetkojen tunnelmat

Tanja Häyrynen kertomassa Rovaniemen REKO-renkaasta.


Rauno Kuha kertomassa aidosti arktisesta maataloudesta.
#Biotalousviikko starttasi Levillä 29.8. etkoilla yhdessä Lapin kansanedustajien ja alueen biotalousvaikuttajien kanssa. Kauan odotetussa tapahtumassa esillä olivat Lapin maatalouden kehitys tunnuslukujen kautta. Tiesitkö, että tällä hetkellä kuluttamastamme ruuasta vain 10 % on tuotettu ja jalostettu Lapissa? Huolta herätti myös maidontuotannon kehitys ikäluokittain; nuoria maidontuottajia ei ole tarpeeksi korvaamaan eläköityviä. Luonnonvarakeskuksen tutkija Rauno Kuha esittikin kansanedustajille ja muille osallistujille suuren kysymyksen: päästämmekö lappilaisen maatalouden ja elintarvikkeiden raaka-ainetuotannon romahtamaan? Mikäli vastaus on emme, niin mitä olemme valmiita tekemään tämän estämiseksi?

Juuri tällaisen kehityssuunnan takia tarvitsemme biotalouden panostuksia Lappiin!

Johanna Asiala vastaa hajautetun uusiutuvan energian
teemaryhmän vetämisestä.

Arktinen biotalous esitteli etkoilla Lapin biotalouden kuulumisia. Maaseutuklusterin laajassa yhteistyöverkostossa tehdyt elintarvike- ja energiaohjelma sekä niiden visiot ja konkreettiset toimenpiteet iskostettiin myös edustajiemme mieliin. Erityisesti elintarvikealalla jo vauhtiin päässyt konkreettinen kehittämistyö herätti keskustelua. Rovaniemen REKO-lähiruokarengas sekä Pellon kunnan päätös satsata siniseen biotalouteen otettiin ilolla vastaan. Lapissa on otettu tulevaisuuden avaimet omiin käsiin ja alettu tehä pois. Esimerkkien kautta kunnat ovat lähteneet tekemään yhteistyötä myös keskuskeittiöiden välillä. Lisäksi luvassa on 12.10. Vastuulliset elintarvikehankinnat -koulutus Rovaniemellä, jossa tarkoituksena on muun muassa jakaa Sodankylän kunnan hankintaoppeja eteenpäin. 

Jari Kurtti ja makoisien Arctic Superfoods -eväspatukoiden
tarina.

Mitä olisikaan Lapin biotalous ja sen kehittäminen ilman ruohonjuuritason tekijöitä eli ahkeria yrittäjiä? Arctic Superfoodsin Jari Kurtti saapui etkoille kertomaan EVÄS-patukoiden menestystarinan. Kuka uskoisikaan, että nämä tuotteet ovat olleet markkinoilla vasta vuoden verran? Kasvu on ollut suorastaan huimaa. Kasvun aikana tuotevalikoimaa on myös hyvä laajentaa. Tulevaisuudessa kauppojen hyllyillä voikin olla tarjolla vaikkapa terveysvaikutteisia sieniä sisältäviä patukoita. 

Lapin kansanedustajilla on juuret syvällä Lapissa. Siksi Lapissa tehty työ paremman tulevaisuuden puolesta ilahdutti heitä suuresti. Suurten biojalostamosuunnitelmien ja keskitetyn jalostustoiminnan lisäksi tarvitsemme pieniä, kyläkohtaisia energiaratkaisuja sekä paikallista elintarvikkeiden jatkojalostusta. Erilaisten poliittisten päätösten avulla voimme olla varmistamassa, ettei maaseudun kehittämiselle ole byrokraattisia esteitä esimerkiksi hankintojen tai lupaprosessien suhteen. Tämänkin vuoksi on erittäin tärkeää pitää keskusteluväylä auki kansanedustajiin päin. On ilo tehdä yhteistyötä heidän kanssaan!
Lapin kansanedustajien puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä
avasi etkot.

Pitkä päivä takana - mutta vielä jaksaa!

Käy kurkkaamassa kuvatunnelmia etkoilta ja etkojen jatkoilta Iglu-ravintolasta Facebookissa. Etkojen esitysmateriaalit sekä ohjelman löydät täältä

#Biotalousviikko jatkuu vielä! Biotalousuutisista voit myöhemmin käydä lukemassa koko viikon tunnelmista. Jää siis kuulolle! 

Kuvat: Arktinen biotalous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti