keskiviikko 23. elokuuta 2017

Osta tilalta! Myynnissä tuotteiden lisäksi mielikuvia

 
kuva: Lapin materiaalipankki
Vanha-Kaasilan maitotila oli viime vuonna mukana valtakunnallisessa Osta tilalta! -päivässä, mutta tilalle pääsee tutustumaan läpi vuoden. Tänä vuonna Osta tilalta -päivässä ei ole mukana vielä yhtään lappilaista maatilaa, joten NYT on korkea aika toimia - avaa ovesi kuluttajille ja testaa omien tuotteidesi suosiota!

Tervolassa Vanha-Kaasilan tilalla asustelee parikymmentä lypsylehmää. Niiden työnä on tuottaa maitoa, jota sukutila on myynyt jo yli 500 vuotta. Maidon myynnillä Eeva-Kaisa Lahti ja hänen miehensä ovat elättäneet perheensä vuodesta 1995.

Osta tilalta! -päivä on Lahden mielestä loistava konsepti, sillä tapahtuman varjolla moni kaupunkilainen pääsee luontevasti vierailemaan maatiloille. Samalla maatilalliset voivat testata omien tuotteidensa siipiä kuluttajakentällä. Vanha-Kaasilan tila osallistui Osta tilalta! -päivään viime syksynä.
- Tällainen avointen ovien päivä on juuri minun tyylistäni maaseudun tunnetuksi tekemistä, Lahti kuvailee.
- Monet ennakkoluulot esimerkiksi eläinten oloista karisevat vierailuiden aikana. Asiakas ymmärtää paljon paremmin sekä tuotteen alkuperää että tilallisen arkea, kun käy itse sitä paikan päällä katsomassa.

kuva: Arktinen biotalous
Päivän aikana vierailijat pääsivät muun muassa silittelemään eläimiä ja samalla saivat konkreettisen kokemuksen maidon alkuperästä. Kotiin viemisiksi sai tuotteiden lisäksi hyvää mieltä. Tuotteiden osalta Osta tilalta! -päivä on maitotiloille hieman haasteellinen, sillä maitotuotteet eivät kestä kylmäketjun katkeamista. Siksipä Osta tilalta! -päivän myyntituote Vanha-Kaasilan tilalla oli pakastettu ternimaito.
- Tällaisessa Osta tilalta! -päivän tyyppisessä tapahtumassa tärkein myyntituote ei ole varsinainen tuote, vaan enemmänkin mielikuva maatilasta, Lahti pohtii.

kuva: Lapin materiaalipankki

Vanha-Kaasilan tilan toiminta ei rajoitu pelkkään maidontuotantoon. Viimeisen puolentoista vuoden aikana tilalla on järjestetty myös luontoavusteista hoivapalvelua, jota on kehitetty EU-hankkeen avulla. Aluksi tilalla järjestettiin päivätoimintaa syrjäytymisuhan alla oleville. Nyt meneillään on samantyyppisen palvelun kehittäminen maahanmuuttajille heidän kotouttamisensa tukemiseksi.
- Maitotilan pyörittäminen on antoisaa, mutta työlästä. Olemme pitäneet maitotilamme toimintaa tarkoituksella aika pienenä, Lahti kertoo.
Kaikkien yrittäjien ei tarvitsekaan tähdätä maailman valloitukseen ainutlaatuisten vientituotteiden avulla, vaan myös pienen mittakaavan toiminta maaseudulla on erittäin tärkeää. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri virta.
- En pidä tärkeänä sitä, että kaikki tulot tulisivat yhdestä työstä. Siksi en näe itseäni täystyöllistettynä ison robottitilan emäntänä. Teen mieluummin monenlaisia töitä, Lahti summaa.

Mitä ja miksi?
  • Osta tilalta! -päivä järjestetään valtakunnallisesti 16.9.
  • Tapahtuma toteutetaan laajassa yhteistyössä usean eri toimijan kanssa
  • Päivän tarkoitus on antaa kuluttajille mahdollisuus tutustua maatilojen arkeen ja ostaa tuotteet suoraan niiden alkulähteiltä ilman välikäsiä
  • Lapin alueelta päivään osallistui viime vuonna kolme tilaa, joista yksi on Vanha-Kaasilan tila
  • Tutustu konseptiin ja ilmoittaudu mukaan päivään: ostatilalta.fi/ 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti