Tänä keväänä
pyörähti Lapissa käyntiin porotalouden aluetaloudellisia vaikutuksia tutkiva Porota-hanke. Tarkastelun alla
hankkeessa on koko poroketju kolmessa pilottikunnassa: Rovaniemellä, Inarissa
ja Posiolla.
-
Toistaiseksi porotalouden aluetaloudellista merkitystä ei tarkkaan tiedetä,
vaikka on toki tunnistettu, että se on tyypillinen ja tärkeä elinkeino
pohjoisessa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Marja Knuuttila Luonnonvarakeskuksesta.
- Kun tieto
tästä merkityksestä saadaan, voidaan sitä käyttää kätevästi hyödyksi
esimerkiksi porotalouden markkinoinnissa ja viestinnässä. Tieto on aina hyvä
motivaattori, hän jatkaa.
kuva: Marja Anttonen. |
- Olemme
saaneet rohkaisevaa palautetta hankkeen tarpeellisuudesta esimerkiksi viime
vuoden Poro- ja kalapäivillä.
Viestiä eteenpäin!
Koska hankkeessa
kerätään tietoa laajalta kohderyhmältä, myös viestinnän pitää olla laajaa ja
hyvin suunniteltua. Hankkeesta tiedotetaan elinkeinon harjoittajille koko
poroketjussa. Ensisijaiset tavoitteet varsinaisista tuloksista viestittäessä on
edistää porotaloutta sekä nostaa esille sen todellista merkitystä
aluetaloudelle.
- Uskon,
että teema kiinnostaa laajastikin eri toimijoita, kuten kuntia,
päätöksentekijöitä, maankäytön suunnittelijoita ja lainsäädännöstä vastaavia,
pohtii Knuuttila.
kuva: Marja Anttonen. |
Tärkeä
kumppani Lukelle hankkeessa on Paliskuntain
yhdistys. Lapin kunnat ovat myös hankkeelle tärkeitä sidosryhmiä, vaikka ne
eivät hanketta virallisesti toteutakaan. Hankkeessa toteutetaan myös oppimatka,
jonka aikana tutustutaan Sallan porotiloihin. Matkalle osallistuu tutkijoiden
lisäksi osa hankkeen ohjausryhmästä.
- Tarkoitus
on saada meille ei-poronhoitoalueelta tuleville kattava katsaus koko poroketjuun: alkutuotannosta jalostukseen ja
palvelutuotteisiin kuten matkailupalveluihin. Tämä oppimatka auttaa myös
hankkeen tutkimushaastatteluiden suunnittelemisessa - eli matkalla on tärkeä
rooli tutkimuksen tekemisessä!
Porotalouden tulevaisuuden suurimman
potentiaalin Knuuttila näkee ehkä matkailupalveluissa.
- Uskon,
että myös lihan tuotteistamisessa voi olla vielä uusia mahdollisuuksia.
Kokemukseni mukaan harva raaka-aine on niin loppuun käytetty, etteikö jotain
uutta keksittäisi!
Uusia
porotalouskeksintöjä ja aluetaloudellisiin vaikutuksiin liittyviä laskemia
odottaessa kannattaa ottaa seurantaa Porota-hankkeen
kotisivut: https://www.luke.fi/projektit/porota/.
kuva: Anne Ollila. |
Lisätietoa hankkeesta antaa:
Marja
Knuuttila, marja.knuuttila@luke.fi,
029 532 6254
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti