tiistai 12. marraskuuta 2019

Luonnosta voimaa ja viisautta Muoniolle


kuva: Antti Pentikäinen

Maaseutuklusterin viestinnän viimeinen kuntatilaisuus pidettiin 28.10. Muoniossa. Teemana oli luonnontuotteet, hankinnat sekä energiaviisaus. 

Kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki avasi tilaisuuden.
Kuva: Maaseutuklusterin viestintä
Muoniolla pyyhkii kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäen mukaan hyvin. Kunnassa on paljon erilaista toimintaa; kunnasta löytyy mm. matkailua, kylmäteknologiaa ja älytietä. Muonio tukee uudenlaista yrittäjyyttä, tavoitteena jalostusarvon nostaminen esimerkiksi hyvinvointituotteilla. Väestöennusteet näyttävät suhteellisen hyviltä, mutta yhä riittää parannettavaa - mistä uutta väkeä Muonioon? Muonio haluaa erottua edukseen kuntamarkkinoilla, ja yksi keino tähän voi olla energiaviisaus - kunnan ja elinkeinotoiminnassa täytyy ottaa kestävyys kaikin puolin huomioon, ja energiaviisaus voi olla avain tähän. 

Maaseutuklusterin esittely pureutui tällä kertaa syvemmin REKO-toimintaan, jota on koitettu saada jaloilleen myös Tunturi-Lapissa. Enontekiöllä on jo vuosia toiminut pieni oma REKO-rengas (linkki ryhmään!), joka olisi lähellä myös muoniolaisia. Toisaalta Muoniossa on potentiaalia omaankin REKO:on. Muoniolaiset ovat myös lausumassa Lapin maaseutuohjelmaan, jota onkin jo kunnassa luettu.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Rainer Peltola piti tilaisuudessa herättelevän puheenvuoron lappilaisten luonnontuotteiden valteista. Vain viikko tilaisuuden jälkeen julkaistiinkin puhutteleva tutkimus, jonka mukaan puolukka voi jopa kumota rasvaisen ruokavalion vaikutuksia. Tutkimustuloksia, jotka puhuvat arktisten luonnoherkkujemme puolesta, on siis olemassa. Marjat pitäisi saada vain metsästä liikkeelle ja jalostettavaksi. Korkean jalostusasteen marjatuotteita menee toki jo nyt vientiin, mutta potentiaali on paljon suurempi. Rainer Peltolan pitämässä esityksessä tuotiin esille lukuisten raporttien tuloksia, jotka ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. 

Tilana toimi Kiela ja ulkona paukkui pakkanen!
Kuva: Maaseutuklusterin viestintä
Tiesitkö muuten, että saatavuus on suurin ongelma luonnontuotteissa? Esimerkiksi marjasadosta talteen saadaan vain noin 1 %. Keskustelua herätti puheenvuoron päätteeksi myös luonnontuotteiden yhteydessä tarvittava infran kunto. Ilman kunnossa olevia metsäautoteitä eivät marjat ja sienet pääse kulkemaan Lapin metsistä maailmalle.

Marko Merkkiniemi, ProAgria Lapin uusi yritysasiantuntija, esitteli ProAgrian yrittäjille tarjoamia palveluita. Lappilaisille elintarvikkeille ja luonnontuotteille ollaan suunnittelemassa yhteistä brändiä mahdollisesti hyödyntäen Lapland Food Clubia. Tarkoitus on saada tuotteet nykyaikaisesti verkkokauppaan, jotta kuka tahansa voi ostaa niitä milloin tahansa ja mistä tahansa. Yhteistä brändiä on mietitty jo Arinan suhteen, jotta tuotteita saataisiin myös fyysisesti S-ryhmän kauppoihin. Paikallisille yrittäjille REKO-renkaat voivat toimia hyvinä aloitusalustoina, sen jälkeen tuotteet voivat siirtyä myyntiin verkkokauppaan ja viimeinen steppi olisi myynti S-ryhmän kaupoista.

Markon viesti muoniolaisille oli selkeä: ProAgria auttaa kaikkia yrityksiä yrityskohtaisesti! Ottakaa yhteyttä, ja ratkaistaan yhdessä haasteet. ProAgria on yrittäjän kaveri, jonka kautta yrittäjä saa käsiinsä laajat verkostot. ProAgrialla on käynnissä Maaseudun yritysten kasvuhanke - tuttavallisemmin MaKu - jossa yrittäjät voivat varata päivän yritysasiantuntijan kanssa.

Myös Muonioon oli saatu Savukosken tilaisuuden tapaan mukaan hankintojen asiantuntija Susanna-Sofia Keskinarkaus. Sanoma oli selvä: hankintalaki ei estä kuntia hankkimasta lähituotteita keittiöihinsä - kunhan kilpailutuksen laatii huolella ja ajan kanssa. Keskinarkaus muistutti kuulijota myös eräästä tärkeästä seikasta: hankintoja ja kilpailutuksia ei tule sälyttää yksinomaan ruokapalvelujen päällikön hartioille, vaan hänellä on hyvä olla takana hankintatiimin tuki. Esimerkiksi Saksassa julkisissa ruokahankinnoissa on hyödynnetty vanhempien raatia pisteyttämässä tarjoajien valmisteiden makua.
Johanna Kutuniva kertoi energiaviisaudesta käytännössä.
Kuva: Maaseutuklusterin viestintä

Muonio mielii myös energiaviisaaksi. Tilaisuudessa oli mukana myös Lapin Energiakonttorin vetämisestä vastaavat Markus Latvala sekä Johanna Kutuniva Feasib Consultingista. Kutunivan mukaan energiaviisaus liittyy moneen asiaan: maankäyttöön, uudis- ja korjausrakentamiseen, rakennusten ylläpitoon ja tietysti uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Yksi energiaviisas teko on liittyä mukaan kuntien energiatehokkuussopimukseen (KETS). Jo 77 % Suomen kunnista on väkimäärään suhteutettuna liittynyt mukaan kuntien energiatehokkuussopimuksiin. Tavoitteena Latvalalla ja Kutunivalla on saattaa kaikki Lapin kunnat sopimuksen piiriin. Toistaiseksi mukana ovat Lapista vain Enontekiö, Kemi, Simo, Tervola ja Utsjoki.

Kiitos vanhalle työkaverillemme Laura Enbuska-Mäelle
viimeisen kuntatilaisuuden emännöinnistä!
Kuva: Maaseutuklusterin viestintä

Kaikki kuntalaiset Muoniossakin voivat vaikuttaa siihen, miten energiaviisaita he ovat omassa arjessaan. Tähän saa myös ilmaista tukea. Lapin Energiakonttori tarjoaa puhelinneuvontaa maananataisin klo 9 -12 numerossa: 044 971 3681. Siispä jos mietit kestävämpää toimintaa omassa kotitaloudessasi, tartu luuriin ja pirauta neuvontanumeroon!

Kaikki Muonion tilaisuuden materiaalit TÄÄLLÄ




1 kommentti: