tiistai 20. kesäkuuta 2017

Maaseutuklusteri ja Tähtikunta punovat juurensa yhteen



Ei siis ihme, että Sodankylän kunnassa on laadittu biotalousohjelma, jota on lähdetty ahkerasti toimeenpanemaan.

Maaseutuklusterin väki vieraili maanantaina 19.6. Sodankylässä kuulemassa, miten kunnassa edistetään biotalouden kehittymistä yhteistyössä maaseutuklusterin verkoston kanssa ja estetään maaseutua vaivaava pääomapako. Sodankylän kunta on ollut useassa teemassa laajasti näkyvillä jo aiemminkin; lähes 40 % elintarvikehankinnoista on alueellisia ja Lokan tekoaltaalle on saatu rekrytoitua jo neljä uutta kalastajaa.

- On Sodankylässä tehty muutakin, laakereilleen ei ole jääty saavutusten kanssa makaamaan. Mobiili teurastamo sekä Elintarviketalo-konseptin suunnittelu ovat vastikään saaneet rahoituksen, joten ne ovat ainakin nytkähtäneet eteenpäin, kertoo Sodankylän kunnan kehittämisjohtaja Jukka Lokka.

 Maasta se pienikin ponnistaa



Konkretiaa kuitenkin kaivataan lisää, oli kyse sitten uudesta elintarvikkeiden tai luonnontuotteiden jalostustilasta, kalanmassauskoneesta, lämpökeräimestä tai uudesta innokkaasta yrittäjästä. Konkretian avulla biotalouden voima pystytään näyttämään ihmisille ja saamaan innostettua uusia tekijöitä mukaan muutokseen.
- Jutun jujuna on innostaa ihmisiä kohti uudenlaista yrittäjyyttä. Kehityksen pitää tulla alhaalta ylöspäin eli muutos lähtee ruohonjuuritasolta, tuumii maaseutuklusterin vetäjä Johannes Vallivaara.
Yksi esimerkki uudenlaisesta yrittäjyydestä voisi olla maaseudun kylien paikallinen energiantuotanto, joihin voisi lainata omarahoitusosuuden Ounastähti-kehittämiskuntayhtymän omistamalta Ounastuotanto Oy:lta.

Viestintä nousee arvoon arvaamattomaan maaseudun rakennemuutoksen pyörteissä. Maatilallisille tulee markkinoida todellisuus, jossa heidän tilastaan saa paljon lisäarvoa uudenlaisilla menetelmillä. Sivuvirrat voidaan hyödyntää energiantuotannossa ja eläintuotteet voidaan jalostaa paikallisesti korkeamman arvon tuotteiksi. 
Maaseutuklusterin tukemana voimme lähteä kohti muutosta mahdollisuuksien kautta. Lappilaiset maatilat eivät sijaitse keskellä ei mitään, vaan lähellä runsaita luonnon raaka-ainevarantoja sekä alati kasvavia matkailukeskuksia, mitä kautta kysyntää arktisille luksustuotteille löytyy. Ei Roomaakaan päivässä rakennettu, joten asennemuutoksen kanssa ei tule hätäillä, vaan sen tulee olla pitkäjänteistä, faktoihin perustuvaa mahdollisuuksien esille nostamista.

Alueellinen elintarvikelogistiikka kuntoon


Pitkien etäisyyksien maakunnassa logistiikka ei ole sivuseikka, vaan asia, joka tulee ottaa tosissaan. Tämän takia Sodankylässä on käynnistynyt myös Alueellinen elintarvikelogistiikka -hanke, joka pyrkii yhdistämään vielä hajanaiset tuotanto-, jalostus- ja kulutuspisteet sekä materiaalien virrat kustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi.
- Toimijat tulee saada yhteen raaka-ainevirtojen alkulähteiltä aina ravintolakokkeihin asti, toteaa hankkeen projektipäällikkö Anu Lipsanen.
Tämäkin hanke on omalta osaltaan toteuttamassa toukokuussa julkaistua ja syksyllä jalkauttamiskierrokselle lähtevää Lapin elintarvikeohjelmaa. Hankkeessa on tarkoitus luoda digitaalinen alusta Elintarviketalo-konseptille.

Sodankylä on siis Lapin tähtikunta myös biotaloudessa - otamma mallia tästä!


Lisätietoa:

Anu Lipsanen, projektipäällikkö, Sodankylän kunta
040 356 9980

Jukka Lokka, kehittämisjohtaja, Sodankylän kunta
040 146 0448


Kuvat:
Arktinen biotalous 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti