torstai 15. kesäkuuta 2017

Suomi 100 – sadan tunnin uistelumaraton Napapiirin Miekojärvellä 18. – 23.7.

Sirkkakosken satama tammikuussa. Kuva: Arktinen biotalous
Miekojärven veneseuran vetouistelun harrastajat tempaisevat sadan tunnin ajan tuoretta järvikalaa Euroopan pohjoisimmasta kuhavedestä joka päivä klo 15–18 pidettäville kalamarkkinoille. Valtioneuvoston kanslia on 26.5. liittänyt Suomi 100 – Sadan tunnin uistelumaratonin osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Olemme järjestämässä Miekojärvellä ja Sirkkakoskella Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi 100 tuntia kestävän uistelumaratonin. 8–10 venekuntaa uistelee kukin vuorollaan keskeytyksettä sadan tunnin ajan kalastaen Euroopan pohjoisinta kuhakantaa ja muita petokaloja. Tavoitteena on tuoda satamaan Kalamarkkinoille tuoretta kalaa useamman kerran päivässä. Tapahtumaan liittyen järjestämme yhteistyössä Ammattiopisto Lappian kalastuskoulutuksen kanssa myös petokalatutkimusta. Tuoduista petokaloista otetaan suomunäytteet, ja mittauksien perusteella tehdään kaloista takautuvat kasvun määritykset.

Seuraa uisteluvuorojen vaihtoa ja katsasta kalansaalis


Kuva: Lapin materiaalipankki.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua tapahtumaan paikan päällä ja varmistaa saatu saalis, kun venekunnat vaihtavat uisteluvuoroa Sirkkakosken satamassa. Vuorot ovat klo 14–21, klo 21–07 ja klo 07–14.


Tuoreen kalan kalamarkkinat joka päivä klo 15–18


Järjestämme Sirkkakosken kalasatamassa Kalamarkkinat joka päivä. Haluamme edistää sillä kotimaisen paikallisen järvikalan käyttöä ja innostaa ihmisiä kalastusharrastuksen pariin. Yleisöllä on mahdollisuus myös tutustua tai liittyä mukaan Miekojärven järvipelastus- ja veneseuratoimintaan. Mukana tapahtuman järjestämisessä on veneseuran ja järvipelastuksen sekä Sirkkakosken kylän aktiiveja. Mukaan on lupautunut myös Miekojärvellä lomailevaa porukkaa.

Miekojärvellä toimivat 1. ja 2. luokan kaupalliset kalastajat opastavat ja näyttävät kalanjalostukseen sekä ruuan laittoon liittyviä niksejä. Tervetuloa mukaan Suomi 100 – sadan tunnin uistelumaraton -tapahtumaa!

Sininen biotalous tukemassa yritystoimintaa

Kalastajat ja kehittäjät yhteisen pöydän ääressä Sirkkakoskella.
Kuva: Arktinen biotalous

Lapissa on Euroopan puhtain ilma ja puhtaimmat vedet. Järvet ja joet ovat antaneet Lapin ihmisille tärkeän elinkeinon, ravinnon sekä syyn kylien perustamiselle. Esi-isämme ovat kalastaneet myyntiin kalaa näiltä vesiltä itsenäisyytemme alkuajoista asti, ja nyt me viidennen polven kalastajina jatkamme esi-isiemme työtä.

Suomessa ja Lapissa on huomattu, että puhdas lähiruoka on arvokkaimpia omaisuuksia, mitä meillä suomalaisilla on olemassa. Järvien kalat, metsien marjat ja sienet ovat superfoodia, joista me suomalaiset voimme olla ylpeitä. Olemme saaneet olla mukana kehittämässä ja vaikuttamassa Arktisen biotalouden kehittämisohjelmaan ja vilpittömästi uskomme puhtaiden lappilaisten elintarvikkeiden mahdollisuuteen pärjätä kotimaisten ja ulkomaalaisten herkkusuiden ruokapöydissä.
Sinivalkoisissa tunnelmissa
Sirkkakosken kalasatamassa Miekojärvellä

Jukka Sirkkala

kalastajaEi kommentteja:

Lähetä kommentti