torstai 24. toukokuuta 2018

Maaseutuklusteri valmentaa opiskelijoita kohti työelämää

Annika Leinonen käymässä Lapin liiton toimistolla.
Kuva: Maaseutuklusterin viestintä

Maaseutuklusteri on saanut uuden toimijan kehittämään Lapin maaseutua! Annika Leinonen aloitti ProAgria Lapissa toukokuussa 2018 agrologikoulutuksen erikoistumisharjoittelun sekä opinnäytetyön työstämisen. 
- Olen lähtöisin Kittilästä, ja opiskelen nyt Iisalmessa agrologiksi. Tulevaisuuteni näen kuitenkin Lapissa, Annika kertoo. Into lähteä opiskelemaan agroloksi heräsi Annikan kotieläinpihassa saaman kokemuksen sekä ystävän kanssa käydyn keskustelun jälkeen.
 - Tein ensimmäisen harjoitteluni Saksassa monipuolisella tilalla, jossa oli muun muassa 100 hevosta. Olen nauttinut opiskeluistani ja menestynyt hyvin myös arvosanojen valossa, Annika summaa. 
Annikalla ei ole aikaisempaa kokemusta maataloudesta. Annika onkin loistava esimerkki siitä, miten ennakkoluulottomasti ja rohkeasti nuoret voivat lähteä rakentamaan tulevaisuutta.


Opinnäytetyö ylämaan karjan lihan kysynnästä


Ylämaan karjan liha kävi kaupaksi
ensimmäisessä REKO-jakelussa Rovaniemellä 7.7.2017.
Kuva: Artkinen biotalous
Annika tekee opinnäytetyötä ylämaan karjan lihan kysynnästä Lapissa. Kyselytutkimuksessa hän tiedustelee kuluttajilta erityisesti sitä, onko ylämaankarjan lihalle kysyntää, millaisia tuotteita kuluttajat haluavat ja mistä he haluavat tuotteita ostaa. 
- Haluaisin kartoittaa muun muassa sen, olisiko olemassa 10 hengen joukkoa, jotka haluaisivat yhdessä ostaa kokonaisen eläimen vuosittain, pohtii Annika. 

Annikan opinnäytetyössä pohditaan myös REKO-renkaiden kehittymismahdollisuuksia sekä näiden teemojen hankkeistamisesta. Opinnäytetyö valmistunee alkuvuodesta 2019. Annika tekee opinnäytetyötään osittain erikoistumisharjoittelun ohessa. 
- Erikoistumisharjoittelulta odotan saavani nähdä, miten ProAgria Lappi toimii ja miten erityisesti tilakäynnit menevät. Kiinnostusta herättää myös se, miten aluekehitystä tehdään ja miten sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi naudanlihan jalostuksen eteenpäin viemisessä. 
Annikan harjoittelu ProAgria Lapissa kestää elokuulle 2018.

Mistä ruoka lautasellesi tulee? 


Esittelimme Annikalle Maaseutuklusterin toimintamallia Tervolassa 16.5. kunnan päättäjille pidetyn esityksen kautta.  
- Maaseutuklusterin malli on hyvä, sillä siinä mietitään koko kuvaa - esimerkiksi mitä tarpeita biotalouskentällä on. Lisäksi toimintamallissa otetaan kantaa siihen, miksi Lapissa ei käytetä lähituotteita. Hienoa on se, että keskitytään Lappiin ja täällä oleviin tarpeisiin, toteaa Annika. 


kuva: Lapin materiaalipankki.
- Maatalous on kaiken perusta. Elämässä ei pärjää ilman maataloutta, ruoan ja viljan täytyy tulla jostain. Tällä hetkellä maataloutta arvostetaan mielestäni aivan liian vähän. Tämän takia tarvitaan lisää tietoisuutta esimerkiksi siitä, mistä ruoka oikeasti tulee ihmisten lautasille. Pienet tilat tekevät työtä koko sydämellä, joten meidän täytyy olla valmiita tekemään töitä sen eteen, että he voivat jatkaa työtänsä edelleen, tiivistää Annika maatalouden tärkeydestä.



Tulevaisuus Lapissa



Annika ja Aslakki-sonni poseeraavat.
kuva: Annika Leinonen
Annikalla on selkeä näkemys tulevaisuudesta:
Toivon, että naudanlihalle saataisiin samanlainen tilanne kuin poronlihalle. Tätä varten olen haastattelemassa opinnäytetyössäni eri prosessin edustajia, jotta voidaan yhdessä miettiä, miten asioita viedään eteenpäin, kertoo Annika. 

Lapissa on vasta toiminut Liikkuvan teurastamon toimintaedellytykset -hanke, jossa selvitettiin liikkuvan teurastamon kannattavuutta Lapissa. Lisää tästä hankkeesta voit lukea 23.3. Loueella pidetyn Lähilihapäivän materiaaleista TÄÄLTÄ sekä Biotalousuutisten jutusta

- Tulevaisuudessa haluan työskennellä maatalouden parissa Muoniossa. Aion ainakin kokeilumielessä ottaa ylämaankarjaa, vaikka tiedän sen voivan olevan haasteellista. Näin kuitenkin näen, voisiko se työllistää minut jossain vaiheessa kokoaikaisesti, Annika unelmoi.


Maaseutuklusterin ja oppilaitosten yhteistyö tiiviimmäksi


Maaseutuklusterin viestinnän yksi työpaketeista on oppilaitosyhteistyön tiivistäminen viestinnällä. Tämä tarkoittaa sitä, että Maaseutuklusterin edustajat jalkautuvat lappilaisiin eri asteen oppilaitoksiin kertomaan nuorille, opettajille ja muulle koulun henkilökunnalle biotalouden ja maaseudun mahdollisuuksista. Vierailut voivat pitää sisällään lyhyempiä tietoiskuja, pidempiä luentoja jostain tietystä teemasta tai esiintymisiä seminaareissa

Jos olet jonkin oppilaitoksen edustaja tai teemasta kiinnostunut opiskelija älä epäröi - hyppää mukaan nyt! Voit ottaa meihin yhteyttä ja esittää toiveitasi vierailusta ja puheenaiheista. Opiskelijat voivat myös tehdä opinnäytetöitä Maaseutuklusterille - annamme mielellämme vinkkejä opinnäytetyön aiheista tai ohjaamme sinut verkoston sisällä oikeiden tahojen luo.

Yhteydenotot:
Projektipäällikkö Tanja Häyrynen, tanja.hayrynen@lapinliitto.fi, 040 704 3130
Projektikoordinaattori Johanna Asiala, johanna.asiala@lapinliitto.fi, 040 661 2592

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti