Ei siis ihme, että Sodankylän
kunnassa on laadittu biotalousohjelma,
jota on lähdetty ahkerasti toimeenpanemaan.
Maaseutuklusterin väki vieraili
maanantaina 19.6. Sodankylässä kuulemassa, miten kunnassa edistetään
biotalouden kehittymistä yhteistyössä maaseutuklusterin verkoston kanssa ja
estetään maaseutua vaivaava pääomapako. Sodankylän kunta on ollut useassa
teemassa laajasti näkyvillä jo aiemminkin; lähes 40
% elintarvikehankinnoista on alueellisia ja Lokan tekoaltaalle on saatu
rekrytoitua jo neljä
uutta kalastajaa.
- On Sodankylässä tehty muutakin,
laakereilleen ei ole jääty saavutusten kanssa makaamaan. Mobiili teurastamo sekä Elintarviketalo-konseptin
suunnittelu ovat vastikään saaneet rahoituksen, joten ne ovat ainakin
nytkähtäneet eteenpäin, kertoo Sodankylän kunnan kehittämisjohtaja Jukka Lokka.
Maasta se pienikin ponnistaa
Konkretiaa kuitenkin kaivataan lisää,
oli kyse sitten uudesta elintarvikkeiden tai luonnontuotteiden jalostustilasta,
kalanmassauskoneesta, lämpökeräimestä tai uudesta innokkaasta yrittäjästä. Konkretian
avulla biotalouden voima pystytään näyttämään ihmisille ja saamaan innostettua
uusia tekijöitä mukaan muutokseen.
- Jutun jujuna on innostaa ihmisiä
kohti uudenlaista yrittäjyyttä. Kehityksen pitää tulla alhaalta ylöspäin eli
muutos lähtee ruohonjuuritasolta, tuumii maaseutuklusterin vetäjä Johannes Vallivaara.
Yksi esimerkki uudenlaisesta
yrittäjyydestä voisi olla maaseudun kylien paikallinen energiantuotanto, joihin
voisi lainata omarahoitusosuuden Ounastähti-kehittämiskuntayhtymän omistamalta
Ounastuotanto Oy:lta.
Viestintä
nousee arvoon arvaamattomaan maaseudun rakennemuutoksen pyörteissä. Maatilallisille
tulee markkinoida todellisuus, jossa heidän tilastaan saa paljon lisäarvoa
uudenlaisilla menetelmillä. Sivuvirrat voidaan hyödyntää energiantuotannossa ja
eläintuotteet voidaan jalostaa paikallisesti korkeamman arvon tuotteiksi.
Maaseutuklusterin tukemana voimme
lähteä kohti muutosta mahdollisuuksien
kautta. Lappilaiset maatilat eivät sijaitse keskellä ei mitään, vaan
lähellä runsaita luonnon raaka-ainevarantoja sekä alati kasvavia
matkailukeskuksia, mitä kautta kysyntää arktisille luksustuotteille löytyy. Ei
Roomaakaan päivässä rakennettu, joten asennemuutoksen kanssa ei tule hätäillä,
vaan sen tulee olla pitkäjänteistä, faktoihin perustuvaa mahdollisuuksien
esille nostamista.
Alueellinen elintarvikelogistiikka kuntoon
Pitkien etäisyyksien maakunnassa
logistiikka ei ole sivuseikka, vaan asia, joka tulee ottaa tosissaan. Tämän
takia Sodankylässä on käynnistynyt myös Alueellinen
elintarvikelogistiikka -hanke, joka pyrkii yhdistämään vielä hajanaiset
tuotanto-, jalostus- ja kulutuspisteet sekä materiaalien virrat
kustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi.
- Toimijat tulee saada yhteen
raaka-ainevirtojen alkulähteiltä aina ravintolakokkeihin asti, toteaa hankkeen
projektipäällikkö Anu Lipsanen.
Tämäkin hanke on omalta osaltaan
toteuttamassa toukokuussa julkaistua ja syksyllä jalkauttamiskierrokselle
lähtevää Lapin
elintarvikeohjelmaa. Hankkeessa on tarkoitus luoda digitaalinen alusta Elintarviketalo-konseptille.
Sodankylä on siis Lapin tähtikunta
myös biotaloudessa - otamma mallia tästä!
Lisätietoa:
Anu Lipsanen, projektipäällikkö,
Sodankylän kunta
040 356 9980
Jukka Lokka, kehittämisjohtaja,
Sodankylän kunta
040 146 0448
Kuvat:
Arktinen biotalous
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti