torstai 15. kesäkuuta 2017

Mielitkö kalastajaksi? Lähde Lokkaan!

Kalastajan ammatissa komeat maisemat ovat työsuhde-etu. Kuva: Marjaana Aarnio.
Sodankylässä vuosi sitten toteutettu ”Uusien kalastajien rekrytoinnin edellytykset” -hanke on poikinut paljon yhteydenottoja Sodankylän tekojärville. Ennen hankkeen alkua Sodankyläkin kärsi tutusta ongelmasta: kalastajien määrä oli vähentynyt ja kalastajakunnan keski-ikä korkea.
- Uusia kalastajia Sodankylään on tullut vuoden aikana neljä, mutta vesistöjen tuotto mahdollistaisi arvioiden mukaan jopa kaksinkertaisen kalastajamäärän nykyiseen verrattuna. Yhteydenottoja onkin tullut kolmisenkymmentä ympäri Suomea, kertoo Sodankylän biotalouskoordinaattori Marjaana Aarnio.

Muualta tulleiden motiivit tulla kalastajaksi Lokkaan ovat selvät: olosuhteet vetävät puoleensa. Lokka-Porttipahta kalastusalue on laaja, infrastruktuuri on kunnossa, markkinat vetävät ja kalastajat ovat sitoutuneita opastamaan uusia kalastajia paikalliseen vesistöön ja pyyntimenetelmiin. Tästä avoimuudesta lokkalaiset ovat erityisesti saaneet kiitosta.
- Merikalastuksen ongelmien takia rannikkoseudulta on ollut kiinnostusta rekrytointia kohtaan. Lokassa ja Porttipahdassa pystyttäisiin kalastamaan kestävästi noin 2–3 kertainen määrä nykyiseen verrattuna, lisää Lokan osuuskunnan kalastaja Risto Pyhäjärvi.

Järvikalalla on kysyntää



Pannuahven on suosittua kalakukkojen valmistuksessa ja ahvensäilykkeissä. Sodankylän keskuskeittiö kehitti ahvenesta suosiota saaneen ”ahvensardiinin”. Kuva: Marjaana Aarnio. 
Lokan kalasta lähes 90 % myydään fileenä tai vastaavana tuotteena markkinoille. Kalatukut ovat tällä hetkellä suurin ostaja ja toimittavat tuotteet vähittäismyyntiin. Kiinnostus lähikalaan on lisääntynyt huomattavasti muuallakin. Sodankylän kunnan linjaus suosia lähiruokaa on toiminut hyvänä esimerkkinä maakunnassa. Lokan osuuskunnalla on tällä hetkellä hankintasopimus kunnan kanssa kalatuotteiden toimittamisesta. Sodankylässä kehitetään myös kovasti kalan reseptiikkaa. Kalamassa on sopiva tuote erityisesti julkisiin ruokailuihin kuten päiväkoteihin, kouluihin ja vanhainkoteihin.

Paikalliseen vähittäismyyntiin kuten ravintoloihin ja kauppoihin päätyy vain pieni määrä saaliista. Kysyntä on kuitenkin selvästi kasvussa. Ongelmana ovat usein pienet tilauserät, joissa kuljetuskustannus tulee kalliiksi.
- Toivottavasti ravintoloiden listoilla läheltä pyydetty kala olisi jatkossa entistä paremmin näkyvillä. Tällä hetkellä esimerkiksi Pyhätunturin Huttu-Uula-ravintolasta saa lokkalaista ahvenfilettä, kertoo Aarnio.
- Ihannetilanne olisi se, että Lokan kala hyödynnettäisiin Pohjois-Suomessa. Kulutuksen huomioiden tämä olisi mahdollista meidän saalismäärillä, ja lyhemmät kuljetusmatkat pienentäisivät ekologista tassunjälkeä, sanoo Pyhäjärvi

Markkinoilla Lokan kala on tunnettu korkeasta laadustaan.
- Kalan kehutaan olevan maukasta ja se on kysyttyä, Pyhäjärvi mainitsee.
- Tätä meidän pitäisikin rohkeammin mainostaa, jatkaa Aarnio.
Molemmat peräänkuuluttavat myös tarvittavan muutoksen laajuutta lähellä tuotetun ruoan suosimisessa. Olisi hienoa, jos kaikki Lapin kunnat noudattaisivat yhtenä rintamana Sodankylän mallia.
- Tämä lisäisi paikallisen kalan kysyntää Lapissa. Kaikkien tahto on saada ketjusta lyhyempi kalastajalta asiakkaalle.

Lokassa hauki on arvostettu saalis. Pohjoisten vesien haukea sanotaan punalihaiseksi, kun ravintona on siikaa ja taimenta.  Kuva: Marjaana Aarnio.

Lisätietoa:


Marjaana Aarnio, Sodankylän kunta, biotalouskoordinaattori, marjaana.aarnio@sodankyla.fi, 040 560 4750
Risto Pyhäjärvi, Lokan luonnonvaraosuuskunta, kalastaja, risto.pyhajarvi@hotmail.com, 0400 222 497

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti