Lapin elintarvikeohjelma julkaistiin näyttävästi 19.5. Lapin
Elintarvikepäivän yhteydessä Rovaniemellä. Tutustu Lapin Elintarvikepäivän
materiaaleihin täällä.
Lapin elintarvikeohjelma sisältää linjaukset myös kalatalouden toimenpiteille. Lappilaisen luonnonkalan käytön lisäämisen suurin este on kalastajien vähäinen määrä ja ikääntyminen. Tämän takia alalle tulee saada uusia nuoria ja innokkaita toimijoita. Heille tulee rakentaa joustavaa koulutusta, jossa hyödynnetään nykyisten alan oppilaitosten ja työssä oppimisen mahdollisuudet. Haluamme olla tukemassa verkostomaisen yrittäjyyden syntymistä kalapuolelle. Yhteistyön avulla yrittävät voivat taata toimitusvarmuuden, kehittää jatkojalostusta, osallistua kilpailutuksiin ja hankkia koulutusta. Voimme jatkossa esimerkiksi hankkeiden avulla aktivoida toimialalle uusia yrittäjiä ja lisätä yrittäjien välistä yhteistyötä.
Jatkojalostus mahdollistaa
erilaisten erikoistuotteiden kuten jo nyt kysyttyjen kalamassatuotteiden
valmistamisen. Lapissa tulee innovoida uudenlaisia kalatuotteita vastaamaan
kuluttajien kasvavaan mielenkiintoon. Lisäksi on tärkeää saneerata jo olemassa
olevia kalatalouden tuotantotiloja ja avusataa jalostusyrittäjiä kehittämään
omia laitoksiaan ja konekantojaan.
Kalatuotteille on tärkeää kartoittaa tarkasti potentiaaliset asiakassegmentit kuten keskuskeittiöt ja matkailu.
Kalatalouden sesonkiluonteisuus tulee kääntää vahvuudeksemme markkinoinnissa. Sesonkituotteita
pidetään korkeassa arvossa ja niistä ollaan valmiita maksamaan hyvin. Laadun varmistus on kalatuotteiden
käsittelyssä erittäin tärkeää. Laadun tulee olla korkealla tasolla koko
tuotantoketjussa raaka-aineesta lopputuotteeseen saakka. Tuottajat tuleekin
kouluttaa niin, että tuotteiden laadun taso pystytään varmistamaan.
Nämä kaikki toimenpiteet sekä kalatalouden nykytilanne maakunnassamme on
avattu laajasti Lapin elintarvikeohjelmassa. Käy lukemassa tämä tärkeä ohjelma täällä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti